Sport
Budapest, 2013. május 24.
Borkai Zsolt elnök a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) éves rendes közgyűlésén a budapesti MOM Kulturális Központban 2013. május 24-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

“Borkai Zsolt mondjon le!”

Kálnoki Kis Attila
Kálnoki Kis Attila

sportújságíró. 2015. 09. 11. 16:42

A Magyar Olimpiai Bizottság pénteki közleményét "erkölcsi mélypontnak" nevezte Dr. Török Ferenc, aki egyúttal távozásra szólította fel a szervezet elnökét.
Korábban a témában:

A sportközösségben óriási vihart kavart a Magyar Olimpiai Bizottság péntek déli, lapunkban is megjelent közleménye, amely Dr. Török Ferenc olimpiai bajnok öttusázót, egykori szövetségi kapitányt olyan jelzőkkel illette, mint, “egykori kiváló sportoló idős korára ki nem elégített kapzsisága, politikai ellenszenve és személyes sértettsége miatt a Magyar Olimpiai Bizottság lejáratását tűzte ki zászlajára.”

A legnagyobb közösségi oldalon számos önálló poszt, azok alatt pedig hozzászólások jelentek meg az üggyel kapcsolatban, ahol a sportszeretetéről ismert egykori alkotmányjogász, Dr. Kolláth György is állást foglalt.

Forrás: facebook.com

Lapunk kérdésére Dr. Török Ferenc elmondta, “a MOB-közlemény egy erkölcsi mélypont, mert aki elolvassa az látja, hogy a  benne lévő kijelentések minősíthetetlenek és nem a probléma megoldásával foglalkoznak. A MOB arra az emberre haragszik, aki az alapszabályban lévő kötelezettségének eleget téve a hibát észrevette, és nem arra, aki elkövette. A hibát ki kell javítani” – fogalmazott a MOB-al perben álló olimpiai bajnok.

“A MOB az őket elmarasztaló bírósági ítéletek után már több közleményt is kiadott. Ezek stílusa a mostanihoz hasonló volt. A közlemények mindig azzal záródnak, hogy majd akkor foglalkoznak érdemben az ítéletekkel, ha elolvassák azokat. Ez azonban rendre elmaradt. Ha figyelmesen elolvasták volna az ítéleteket, a megsemmisített közgyűlést már rég a régi alapszabály szerint kellett volna megtartani. A segítségemet ebben többször felajánlottam, mint azt is, hogy ebben az esetben elállok a pertől. A MOB jogi bizottsága ezzel egyetértett, erről közreműködésükkel okirat is készült, de Borkai Zsolt elnök ezt a megoldás megakadályozta. Így az elnöknek le kell vonnia az ügynek konzekvenciáit és le kell mondania. A nyilatkozat háborút be kell fejezni és a újra a törvényes útra kell lépni” – összegzett az 1964-ben, Tokióban olimpiai sportolóként, majd, Szöulban szövetségi kapitányként olimpiai bajnoki címet szerző ügyvéd.

Dr(650x433).jpg (dr. török ferenc)
Dr. Török Ferenc Fotó: MTI

Lapunk az üggyel kapcsolatban megpróbálta megszólaltatni Borkai Zsoltot, a MOB elnökét, Szabó Bence MOB-főtitkárt, vagy Siklós Erik kommunikációs vezetőt, de egyiküket sem sikerült elérnünk.

A MOB vs. Dr. Török Ferenc “háború” előzménye:

Dr. Török Ferenc pert indított a MOB ellen, amelyben a május 12-i és június 10-i közgyűlés összes határozatának, közte a 2024-es ötkarikás játékok pályázati szándéknyilatkozatára vonatkozó és azt jóváhagyó határozatnak a megsemmisítését kérte.

Korábban Dr. Török a MOB 2012. február 26-i alapszabály-módosító és tisztújító közgyűlés határozatainak megsemmisítését kérte, mert szerinte a közgyűlés összehívása, lefolytatása, az alapszabály módosítása és az új tisztségviselők választása is szabálytalanul történt. Ebben a perben a Fővárosi Törvényszék, majd a Fővárosi Ítélőtábla, az idén júniusban pedig a Kúria a volt öttusázónak adott igazat.

A Fővárosi Törvényszék csütörtökön megsemmisítette a MOB május 12-i és június 10-i közgyűlésén hozott valamennyi határozatot. Így azokat is, amelyek Magyarország a 2024-es olimpiai pályázatát hagyták jóvá. Az ítélet nem jogerős, fellebbezésre a kézhezvételtől számított 15 napon belül van lehetőség – tájékoztatta Török Ferenc a hvg.hu-t.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.