Sport

A paralimpikonok egy része éhezik Magyarországon

kerekesszékes vívás (kerekesszékes vívás)
kerekesszékes vívás (kerekesszékes vívás)

Ezt Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke írta nyílt levelében.

A paralimpiai bizottság beszámolója szerint a MOB újratárgyalja a sportolók és edzők felkészülését támogató Gerevich-ösztöndíj keretösszegének felosztását, hiszen arányaiban tekintnve jóval kevesebb összeget kapnak a magyar paralimpikonok.

A beszámolóból kiderül, a magyar kormány korábban soha nem látott összeget biztosít a magyar sport számára, az ösztöndíj keretösszege azonban a parasportban 2004 óta nem változott. Idén a MOB csak a paralimpikonoknak szánt keret emelését tervezte 14%-kal annak ellenére, hogy a sportágak és sportolok száma emelkedik.

 Fotó: MTI

Így akár a többszörös bajnokok is megélhetési gondokkal küzdenek az alacsony havi támogatás miatt. Ahogy Gömöri írja, a londoni paralimpián érmet nyert sportolók készültek úgy a játékokra, hogy napi szinten nélkülöztek, jelentős lemondással tudták vállalni a napi felkészülést, ez pedig azóta sem változott.

“Vannak sportolóink, akik csak az edzőtáborban jutnak megfelelő táplálékhoz, mert a havi méltatlanul alacsony támogatásból legfeljebb naponta egyszer tudnak megenni egy párizsis zsömlét vagy egy pár virslit. Elvétve akad olyan paraversenyző, aki nem kényszerül arra, hogy a napi edzések mellett nyolc-tíz órát dolgozzon, és nem a megélhetésért, hanem a túlélésért .”

A MOB ígérte, megoldást találnak erre a helyzetre, az előkészítő egyeztetések során már elfogadásra került a két lépcsőben történő felzárkóztatási program: a jelenlegi összeg háromszorosára lenne szükség, aminek fedezetét biztosítja a Kiemelt Edzői Program által tehermentesített 1 milliárd forintnyi keret, melyből 7,5% illetné meg a fogyatékkal élők sportját.

Az RTL Klub híradójában megszólalt a cselgáncsozó Szabó Nikolett, aki jobb szemére teljesen vak, bal szemére pedig alig lát. VIlágbajnokként két műszakban kell dolgoznia, havi 70 ezer forintért, mindezt a sport mellett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik