Sport

Kormányközeli emberek tömérdek sportszövetség élén

Szinte az összes szervezet elnöke a Fideszhez kötődik. 2010 óta majdnem mindenhol volt váltás - derül ki a 444.hu összeállításából.

2012-ben és 2013-ban 142,6 milliárd forint sporthoz köthető kiadás volt a költségvetésben, tavaly egyetlen évben 168,6 milliárd. Mégpedig a létesítményfejlesztések miatt. Korábban ilyen összegekről nem lehetett beszélni, az Orbán-kormány kezdte dönteni a pénzt a sportba.

Évente több mint ötvenmilliárd forintot enged át a kormány a társasági adóból öt látványsport támogatására, valamint 2020-ig összesen 135 milliárd forintot kap fejlesztésekre 16 kiemelt sportág. Ráadásul most el sem kell szigorúan számolni a nyilvánosság felé a közpénzek fillérjeivel a sportszövetségeknek.

Csányi Sándor 2010 óta a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, Szalay Ferenc, fidesz politikus, Szolnok polgármestere, szintén 2010 óta van a Kosárlabda Szövetség élén.

Vetési Iván a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának vezetőjeként dolgozott 2011-es kézilabdás kinevezésekor, míg a hokiszövetségnél az a Németh Miklós az elnök, aki egyben a Közgép vezérigazgatója is.

 Fotó: Kummer János

A Korcsolya Szövetségnél Kósa Lajos az elnök 2011 óta. 2020-ig hárommilliárd forint állami támogatást kap. A Tenisz Szövetség feje nem más, mint Szűcs Lajos, fideszes országgyűlési képviselő, aki 2020-ig négymilliárd forinttal gazdálkodhat.

De ott van még Bátorfi Béla, az Orbán-család fogorvosa, aki a Triatlon Szövetség élén foglal helyet, vagy épp a természetjárók szövetsége, ahol a Videoton elnöke, Orbán Viktor jó barátja, Garancsi István az első ember.

Persze vannak kivételek is. Baráth Etele egykori szocialista politikus immár 20 éve a kajak-kenusok elnöke, s a sportág sikerei miatt valószínűleg jó darabig még nem váltják le. 

A teljes összeállítást ide kattintva tekintheti meg a 444.hu-n.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik