Belföld

Megint szembefordul önmagával a Fidesz

korhaz(210x140).jpg (kórház, )
korhaz(210x140).jpg (kórház, )

Mégis lehetnek magánbiztosítók az egészségügyben, noha korábban a kormánypárt kelt ki a legélesebben ez ellen.

A VS.hu felidézi, hogy Zombor Gábor egészségügyi államtitkár múlt heti nyilatkozatában arról beszélt, hogy elképzelhetőnek tartja az egészségügyben a magánbiztosítók megjelenését. Mint mondta, az állam fenntartja a társadalombiztosítást az OEP-en keresztül, de emellett kialakulhat egy olyan rendszer, amiben egyéni felelősségvállalás alapján lehet jobb szolgáltatáshoz jutni.

2007-ben a Fidesz elnöksége még azzal érvelt a több-biztosítós rendszer ellen, hogy az kettészakítaná az országot, Mikola István szerint ép ésszel felvállalhatatlan, nemzeti tragédia lenne ennek a bevezetése. A KDNP a Fidesz nevében is közölte: kormányon visszavonnák az átalakítást. A Fidesz 1998-as választási programjában viszont még szerepelt a több-biztosítós rendszer. Erre Orbán azt mondta: egy kormányülés után jutottak arra, hogy egy ilyen modell a társadalom számára elviselhetetlen következményekkel járna, az emberek tekintélyes része kiesne a rendszerből és óriási különbség alakulna ki a szegények és gazdagok gyógyulási lehetőségei közt.

Az ellenzék és egyes szakértők szerint a Fidesz már 2011-re megvalósította a kétpilléres egészségbiztosítást – az szja-törvény módosításával lehetővé vált, hogy a munkáltató betegségbiztosítást is adómentesen fizethessen a dolgozóinak, ami a magánpraxis felé tolhatja az érintetteket.

Zombor a magánbiztosítókra vonatkozó elképzelést azzal árnyalta, hogy a kormány az állami- és magánellátást úgy választaná szét, hogy a jövőben ne lehessen állami kórházban magánszolgáltatást nyújtani, az OEP által finanszírozott intézményekben pénzért ne járjon gyorsabb, jobb minőségű ellátás.

Most a kórházak pénzt kérhetnek a külföldi, valamint a nem biztosított betegek után. A CT- vagy MR-vizsgálatokat és a művesekezelést az intézmények többségében magánszolgáltatók biztosítják. Ha ezek a lehetőségek megszűnnek, akkor még több pénztől esik el a közellátás és több szakember távozhat külföldre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik