Sport

Hatalmas: Európa élvonalába jutott a női curlingcsapatunk

A magyar női válogatott nagyszerűen játszott csütörtökön a B csoportos curling-Európa-bajnokságon, három győzelmével döntős, így jövőre az A csoportban szerepelhet.



A női válogatott jövőre az A csoportban szerepelhet

Fotó: UTE Bálnák/Facebook 

FIÚK: ELŐRE A BRONZÉRT

A sors úgy hozta, mind a férfi-, mind a női válogatott úgynevezett tie break-meccset játszott csütörtökön az elődöntőbe jutásért Champeryben. A B csoportos curling-Eb-ről két csapat jut fel az élvonalba, a férfiaknál egy 7 és egy 8 fős társaságban küzdöttek a csapatok a csoportmeccsek során. 

A Piros csoportból Anglia első, Hollandia második helyen lépett tovább, a Kék csoportból Finnország lett a csoportelső, így a négy közé jutott. A magyar válogatott és Ausztria azonos mutatóval zárt, így ki-ki meccset játszottak csütörtökön reggel (ez volt a tie break meccs). Ezen a mieink 6-2-re nyertek, ezzel bejutottak a négy közé.

Ott Hollandiával találkozott a Hall Krisztián, Ézsöl Gábor, Belleli Lajos, Nyitrai József, Fóti Balázs (edző: Vaspöri Tamás) összeállítású magyar csapat, és végül hatalmas csatában 9-7-re kikapott. Ezzel eldőlt, hogy a 3. helyért küzdhet, feljutni viszont már nem tud.

Vaspöri Tamás, a férficsapat edzője elmondta, a csapat mindenképp érmet nyerne, nagy a tettvágy a srácokban, az angolok reszkethetnek!

A NŐKNEK SIKERÜLT

A Palancsa Dorottya, Miklai Henrietta, Kalocsai Vera, Sándor Nikolett, Nagy Tímea (edző: Palancsa Zoltán) összetételű női válogatott óriási bravúrt vitt véghez. A B csoportos női Eb-n egy csoportban küzdöttek a válogatottak, összesen tíz együttes. A mieink azonos mutatóval zártak Törökországgal, így Norvégia, Ausztria és Olaszország mögött ebből a két csapatból került ki a negyedik elődöntős szereplő.

S ez a magyar csapat lett, miután 6-2-re győztük le a törököket a csütörtöki tie break-találkozón. Ezután még egy meccset kellett az elődöntőhöz nyerni, az olaszokat 11-3-ra verte a magyar csapat, így este a döntőbe jutás volt a tét Ausztria ellen. Ez a meccs a következőképpen alakult magyar szempontból (csak hogy érzékeltessük az izgalmakat): 0-1, 2-1, 2-3, 5-3, 5-5, 5-6, 6-6, 7-6!

Mindez azt jelentette, hogy a mieink győztek, bejutottak a B csoportos Eb döntőjébe, ezzel pedig kivívták az A csoportban szereplés jogát! Ezt a sikert természetesen a férficsapat jelenlétében vívta ki az UTE Bálnák együttese.

A lányok Norvégiával játsszák a döntőt.

Sporttörténelmi siker ez, korábban csak egy alkalommal, 2012-ben szerepelt A csoportos curling Európa-bajnokságon magyar válogatott (akkor egy évig a férfi- és a női csapat is).

Az élvonalban egyébként 10 együttes szerepel, az ő Európa-bajnokságuk is most zajlik Svájcban (ezt követhetjük az Eurosport csatornáin). A nőknél Svájc, a férfiaknál Svédország már döntős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik