Sport

9 éves kislány az autósport új felfedezettje

Egy kilenc éves rochedale-i kislány, Aaliyah Ali úgy lenyűgözte a Motor Sport Association megfigyelőit, hogy egy ösztöndíj keretei között 18 hónapon át finanszírozzák majd versenyeit, illetve saját gokartot is kap, amelyen a hetes rajtszám, illetve a kislány neve fog szerepelni.

Az indiai származású kislány meglehetősen szókimondó. A BBC rádiócsatornájának riportere arra próbálta felhívni a figyelmét, hogy néhány kivételt leszámítva minden F1 versenyző férfi. Aaliyah Ali erre azt válaszolta: a nők is bármit meg tudnak csinálni, amit a férfiak.

“Ha engem látva más lányok is rájönnek, hogy ők is meg tudnák ezt csinálni, az a legnagyobb pozitívum, amit elérhetek. Már nem a férfiak világát éljük, meg kell mutatni, hogy a nők is tudnak ugyanolyan szinten versenyezni.” – nyilatkozta a The Blair Project hivatalos honalpjának is.

 
Forrás: theblairproject.org 

Az édesapja, Zulf Ali – aki egyébként rokkantnyugdíjas, így anyagilag nehezen tudna lánya mellé állni – nagyon büszke, és boldogsággal tölti el, hogy a pénzügyi gondok az ösztöndíjon keresztül megoldódtak.

“Aaliyah olyan az aszfalton, mint a kacsa a vízen. Nagyon feldob, hogy az idei szezonban az összes versenyét finanszírozzák, és ráadásul valódi oktatásban is részesül a manchesteri klubnál.” – mondta.

A legutolsó női versenyző az olasz Lella Lombardi volt 1976-ban, míg most Susie Wolff a Williams csapatnál kapott tesztpilótaként lehetőséget – épp azon a héten, amikor Aaliyah-t felfedezték.

Az ázsiai származású ifjú hölgyet, akinek hobbija a torna és a biciklizés, tehetségénél fogva esélyesnek tartják arra, hogy nem csak az első ázsiai gyökerekkel rendelkező női Forma1-es versenyző lehessen, de egyben az első női futamgyőztes is.

Aaliyah már teszteli saját évre szóló gokartját a Manchester & Buxton Kart Clubnál, amelyet a Motor sport Association biztosít számára. Emellett a The Blair Project is kiszemelte magának: a szervezet olyan gyermekek versenyzését támogatja, akik átlagos vagy rossz anyagi helyzetű családból származnak, de tehetségük és akaraterejük kiemeli őket a tömegből.

Az ötlet a 17 éves Henry Blair fejéből pattant ki, aki gyerekkorában a barátainak adott el csokoládét és üdítőitalokat az iskolájában, hogy legyen pénze versenyzésre. Célja, hogy saját történetével inspirálja hozzá hasonló életutat bejáró társait, valamint hogy segítsen könnyebbé tenni helyzetüket. Az idén indult és a világon teljesen egyedülálló kezdeményezés osztatlan sikert aratott  az autóversenyzés legnagyobbjai között is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik