Sport

Világbajnok a magyar karatés

Tadissi Yves Martial bizonyította, hogy ő a világon a legkiválóbb, a felsőoktatásban tanuló karatékák között.

A Montenegróban, Bar városában rendezett 2014-es karate egyetemi világbajnokságon a magyar versenyző a 67 kg-os kumite (küzdelem) kategóriában mind a négy mérkőzését megnyerte – derül ki az MEFS közleményéből.

Tadissi első mérkőzésén 6-0-ra győzött a kínai Cseng ellen. A következő körben – immár a négy közé jutásért – a holland Gerreset 2-1-re múlta felül. A döntőbe jutásért az az osztrák Pokorny várta, akivel Tamperében a bronzmeccsen is találkozhatott. A magyar sportoló egy dobás utáni pontot érő befejezéssel már az első percben 3-0-ra elhúzott és ezt az előnyt kitűnő összpontosítással egészen a mérkőzés végéig megőrizte. A döntőben Martial a brazil Rezendével szemben 4:1 arányú győzelemmel tudta megszerezni a világbajnoki címet.

Az öt éves kora óta karatézó, kongói édesapától, magyar édesanyától származó és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatójaként az NKE SE-ben sportoló Martial kemény küzdelemben vívta ki, hogy a dobogón neki szóljon a Himnusz. A korábbi kétszeres korosztályos Európa-bajnok, majd felnőttként Eb érmes versenyző tavaly egyetemi Európa-bajnok lett.

A montenegrói verseny pénteki napján a 75 kg-os súlycsoportban Virág András harmadik lett, ezzel a hatfős magyar küldöttség egy arany- és egy bronzéremmel zárta a négy napos egyetemi világbajnokságot.

A sportág az Universiade repertoárjában 1998-ban jelent meg. Hazánkat először 2000-ben képviselte Tápai Ágnes, aki ötödik helyezettként végzett Kiotóban. Azóta – a 2006-os Egyetemi világbajnokság kivételével – valamennyi világeseményen részt vettek a magyar felsőoktatásban tanuló kiváló sportolók. Bár a karate nem tartozik még az olimpiai sportágak közé, a WKF (World Karate Federation) másfél évtizede törekszik arra, hogy a karatét az olimpiai sportágak közé emelje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik