Sport

Meghalt Gál Mária

Hatvankilenc éves korában elhunyt Gál Mária, az 1972-es müncheni olimpián ötödik helyen végzett magyar női röplabda-válogatott játékosa.

A Magyar Röplabda Szövetség honlapjának keddi gyászhíre szerint a sportág egyik nagy hazai egyénisége pályafutása során 104 alkalommal szerepelt a nemzeti csapatban.

Álló sor, balról: Torma Ágnes, Szalayné Sebők Éva, Énekes Emőke, Garhardtné Kiss Judit, Gál Mária, Törökné Bokros Zsuzsa

Guggolnak: Schadekné Eichler Katalin, Királyné Siry Emerencia, Blaumann-né Schlégl Judit, Buzekné Makláry Ilona, Hazsikné Fekete Judit, dr. Bánhegyiné Radó Lúcia
Forrás: hunvolley.hu

Gál Mária klubszinten a BKV Előre csapatában játszott, a magyar válogatottat pedig 1964 és 1972 között erősítette. Tagja volt az 1972. müncheni olimpia ötödik helyezetett női válogatottnak, magas, megbízható ütőjátékosként erősítette a csapatot!

A terror olimpiája

Gál Mária azon a Müncheni Olimpián vett részt, amelyen 15 izraeli (közülük sok orosz származású) sportolót öltek meg palesztin terroristák részben a német biztonsági erők hibás reakciója miatt. A merénylet megrázta a világot – ezt az olimpiát a történelemben először több, mint egymilliárd ember látta -, s a történtek után egy napra megszakították, felfüggesztették a sporteseményeket.

Később a müncheni Olimpiai Stadionban 80 ezer néző és 3000 sportoló jelenlétében (a tévén át 900 millióan követték a megemlékezést) megemlékező ceremóniát is tartottak – az egyik áldozat unokatestvére, Carmel Eliash a ceremónia alatt szívinfarktust kapott, és meghalt.

A stadionban nem sokkal később az NSZK épp Magyarország ellen játszott olimpiai futballmérkőzést (4-1-re nyertünk), a közönség soraiban többen a játékok folytatása miatt tiltakozó transzparenseket mutattak fel „17 halott – senki sem emlékszik rájuk?” szöveggel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik