Sport

Magyar származású a román sportminiszter

Gabriela Szabót nevezte ki az új román kormány ai ifjúsági és sport tárca élére. A futónő 2000-ben nyert olimpiai bajnoki aranyérmet 5000 méteres sífutásban.

A besztercei születésű Szabo 1996-ban érte el első komolyabb sikerét, amikor nem kis meglepetésre ezüstérmet szerzett 1500-on az atlantai olimpián. Az olimpiai csúcsra 2000-ben ért fel, amikor Sydneyben ugyanebben a számban harmadik lett, de ötezren már a dobogó tetejére állhatott.

A két olimpia között is mély nyomot hagyott az atlétika történelmében. 1997-ben és 1999-ben világbajnok lett szintén 5000 méteren.  99-ben világcsúcsot is futott ezen a távon, nem is csoda, ha megválasztották a világ legjobb atlétanőjének is. Harmadik vb-aranyát 2001-ben 1500-on szerezte meg. A szabadtér mellet a téli szezonban, fedettpályán is remekelt, ott négyszer állhatott világbajnokságon a dobogó tetejére.

1999 november 1-én Michael Johnsonnal vehette át az év atlétájának járó díjat Monacóban, a Grand Hotel in Monte Carlban
Fotó: Europress fotóügynökség

Aktív pályafutása után azonnal sportvezető lett hazája szövetségében, de tagja a Nemzetközi Atlétikai Szövetség női bizottságának, és az európai szövetségnek is.

„A szabadidősportot párhuzamosan kell fejleszteni az élsporttal. Utóbbiban redményekre van szükségünk, mert csak a teljesítmény hozza meg a nézőket és a szponzorokat.”– nyilatkozott terveiről Szabo.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik