Sport

Már az olimpiára is kihatnak a kijevi zavargások

Kijev füst (ukrajna, kijev)
Kijev füst (ukrajna, kijev)

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság beszámolója szerint néhány ukrán olimpikon hazatér, miután Ukrajnában továbbra is erőszakkal tüntetnek az emberek.

Vöröskeresztes lányt lőttek meg – percről percre

Nem bírnak igazán koncenctrálni, ezért hagyhatják el Szocsit az ukrán olimpikonok. Ugyan az ukrán olimpiai bizottság arra buzdította sportolóit, hogy próbálják meg végig csinálni az ötkarikás játékokat, mindenkinek a saját belátására bízzák, hogy megy, vagy marad.

Katerina Serdyuk és Marina Lisogor a szerdai nap folyamán nem indult csapatsprintben. Állítólag előbbi hátsérülés miatt lépett vissza, ám Lisogor döntésének okára pontosabbat egyelőre még nem tudni.

Az ukránoktól egyébként 44 versenyző indult az olimpián, eddig egy bronzérmük van, melyet Vita Semerenko szerzett 7,5 kilométeres sílövészetben.

Kijevben eközben csütörtökön ismét lövések dördültek el, mindössze egy nappal azt követően, hogy Viktor Janukovics, Ukrajna elnöke fegyverszünetben egyezett meg a tiltakozókkal. A zavargásokban immár huszonöt ember vesztette életét és legalább kétszázan megsérültek.

Fotó: AFP

Sergej Bubka, egykori olimpiai és világbajnok rúdugró – akinek 21 éves világrekordját épp a múlt héten döntötte meg egy fiatal francia -, az ukrán olimpiai bizottság elnöke arra szólította fel mindkét felet, hogy szüneteltessék a csatákat, amíg az ötkarikás játékok véget nem érnek.

“Nagyon rossz azt látni, ami most Kijevben folyik. Gondolunk casládunkra, szeretteinkre és minden honfitársunkra, akiknek az olimpián nyújtott teljesítményünkkel szeretnénk boldogságot okozni. Őszinte részvétünket szeretnénk kifejezni az elhunytak hozzátartozóinak, mi itt Szocsiban emlékezünk meg rájuk” – olvasható Bubka írása az ukrán olimpiai bizottság honlapján.

Az ukrán sportolók korábban azt kezdeményezték, hogy hagy viseljenek fekete karszalagot karjukon a verssenyek során a gyáz jeléül, ám ezt a NOB elutasította. Ehelyett szerdán pár perces néma csenddel emlékeztek az áldozatokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik