Nagyvilág

Orvlövészek lövik az ukrán rendőröket

A Russia Today szerint orvlövészek foglalták el az egyik szállodát, és az orosz tévésekre is lőttek.

A televízió szerint több orvlövész a tetőn helyezkedett el, elrejtőzve a televíziók kamerái elől. Korábban azt közölték, hogy a Russia Today forgatócsoportjára is rálőttek, a golyó egy kamerát talált el.

A rendőrség felszólította a kijevi lakosokat, ne hagyják el a lakásukat, és kerüljék el a városközpontot, ahol éles lőszerrel lőnek. “Jelenleg tanácsosabb korlátozni a személygépkocsik közlekedését, és nem kimenni az utcára. Kijev utcáin fegyveresek tartózkodnak támadó szándékkal” – áll a belügyminisztérium által kiadott közleményben.

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség helyszíni beszámolója szerint a belváros utcáiról eltűntek a rendőrök, lebontották a Volodimirska utca és a Hrescsatik között felállított kordonokat. Számos közlekedési lámpa nem működik, a közlekedésben kaotikus a helyzet. A metró továbbra sem közlekedik, a bejáratokat nagy fémrudakkal torlaszolták el. Bezártak a bankok, a közjegyzői irodák, az üzletek.

Az Interfax-Ukraina hírügynökség jelentése szerint az ukrán főváros központján, a kormányzati negyed közelében bezártak a kávéházak és az üzletek. Az utcákról beszedik a reklámtáblákat, padokat.

A Szevodnya című napilap internetes változatában szerdán megjelent írás szerint a rendvédelmi szervek megkezdték a terroristák felkutatását és ártalmatlanná tételét. A lapnak nyilatkozó Olekszandr Szkribinyeckij, az ukrán titkosszolgálat volt első elnökhelyettese, volt parlamenti képviselő szerint a terrorellenes vizsgálat bármelyik ukrán állampolgárra vonatkozhat, és csak tovább súlyosbítja az országban kialakult helyzetet. A volt képviselő szerint a terrorellenes művelet gyakorlatilag egyet jelent a szükségállapot bevezetésével.

Ukrán sebesült tüntetőt visznek (MTI/AP/Efrem Lukackij)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik