Sport

Németh András az olimpiára építi a csapatát

Nemeth-Andras(960x640).jpg (németh andrás, )
Nemeth-Andras(960x640).jpg (németh andrás, )

A női kézilabda-válogatott régi-új szövetségi kapitányának stábjában helyet kap Pálinger Katalin is.

Pénteken a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöksége tiszta vizet öntött a pohárba és megnevezte a női kézilabda-válogatott új szövetségi kapitányát, aki nem más, mint Németh András. Elődje, a norvég Karl Erik Böhn február 2-án halt meg leukémiában.

„Bizonyos értelemben rekorder leszek, hiszen még egyetlen kapitány sem ült háromszor a magyar válogatott kispadján. Ügy érzem, hogy mostanra valóban eljutottam odáig, hogy higgyek abban, hogy szövetségi kapitányként segíteni tudok a magyar kézilabdázásnak. Egy olyan erős női válogatottat szeretnék összerakni, amely már az Európa-bajnokságon megmutathatja az erejét, de a végső cél egy eredményes olimpiai szereplés” – mondta a 60 esztendős szakember az MKSZ hivatalos honlapjának szombaton.

Németh András azt is elárulta, hogy a célok egyértelműek: a decemberi, hazai rendezésű Európa-bajnokságon a legjobb négybe kell jutnia a csapatnak, a világbajnokságon be kell bizonyítani, hogy még mindig a világelit tagja a magyar válogatott és ki kell harcolni az olimpiai részvételt, majd Rióban éremesélyesként szerepelni.


Németh Andrásnak és csapatának nagy elvárásoknak kell megfelelnie
Fotó: MTI

„Szeretnék kezdetben bő kerettel, körülbelül negyven fővel dolgozni, lehetőséget adni új játékosoknak, hogy bekerüljenek a válogatottba, hogy új lendületet hozzanak magukkal. Az tisztán látszik, hogy belső pozíciókban irányítóban, átlövőben erős csapatunk van, míg szélen, beálló és kapus poszton mindenképpen szükség lesz olyan emberekre, akik új lehetőséget jelentenek. Lesznek változások, például, hogy a jobbátlövő posztra mindenképpen balkezes játékosokat szeretnék találni, de nem mondanék le senkiről sem, hiszen bárki élheti másod- vagy éppen harmad virágzását is. A pályán, a mutatott játék alapján dől majd el, hogy kik alkotják a magyar válogatottat. Természetesen vannak olyan játékosok, például Görbicz Anita vagy Tomori Zsuzsanna, akik nélkül nem képzelhető el a mai magyar csapat, melléjük kell megtalálnunk a legütőképesebb társakat, illetve a már meglévőkből kihozni a legtöbbet. Gondolok itt Zácsik Szandrára, akinek fel kell nőnie a többiek mellé” – fogalmazta meg Németh azt, hogyan is képzeli el a csapat összetételét.

Március elején lesznek az első közös edzései a nemzeti együttesnek, amely március 27-29. között egy horvátországi nemzetközi tornán élesben is gyakorolhat. A további program még kialakulóban van.

A stáb sem áll még készen, ugyanakkor egy biztos pontja már van, a korábbi kiváló kapus, Pálinger Katalin lesz a csapatmenedzser:

„Azért esett rá a választásom, mert éppen az ellentétem, én férfi vagyok, ő nő, míg én elmúltam hatvan, ő fiatal, így jobban érti a fiatalság, a jelenlegi világ nyelvét. Én mezőnyjátékos voltam, míg Kati kapus volt, róla a Győr, rólam pedig a Ferencváros jut mindenkinek az eszébe. Emellett az alap elképzeléseink ugyanazok, így ütőképes páros lehet a miénk.”

Németh András interjúja végén elmondta, hogy legutóbbi szerepvállalása óta úgy érzi, hogy sokkal rutinosabb és tapasztaltabb lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik