Sport

Száműzte a szövetség a budapesti WTA-tornát?

Budapest Grand Prix (budapest grand prix, )
Budapest Grand Prix (budapest grand prix, )

A verseny főszervezője azt mondja, hogy semmilyen támogatást nem kapott a teniszszövetségtől, ezért költözik Bukarestbe a rangos női verseny.

Márky Jenő versenyigazgató szerint az általa 1996 óta szervezett budapesti női tornát a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) száműzte, ezért idén már Bukarestben bonyolítja le a salakpályás versenyt.

“Harminc éve küzdök és dolgozom a teniszsportért, nem gondoltam volna, hogy pont a szakszövetségem fogja száműzni a versenyt és kizárni a támogatási lehetőségből az ország egyik legrangosabb sporteseményének megrendezését. Már 2011-ben jeleztem a sportvezetésnek, mikor a válság következményeként a nagyobb szponzoraim nem tudtak tovább támogatni, hogy egy ilyen rangú és nemzetközi jelentőségű versenyt a korábbiakkal ellentétben nem tudok és nem is lehet központi támogatás nélkül megrendezni” – szögezte le a versenyigazgató keddi állásfoglalásában, hozzátéve: a tavalyi versenyt az Országgyűlés sport- és turizmus bizottságának felterjesztésére, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pályázati támogatásának köszönhetően, valamint a női versenyeket tömörítő WTA-nak az árvíz miatt nyújtott kamatmentes hitele segítségével tudta finanszírozni.


Tavaly Simona Halep nyert itt
Fotó: MTI

A főszervező kifejtette, hogy a magyar sporttörvény értelmében a világ- és Európa-bajnokságok kaphatnak közvetlen támogatást, míg a Hungarian Grand Prix az egyedi elbírálású, nagy rendezvények kategóriájába tartozik, melyhez elengedhetetlenül szükséges a szakszövetség (MTSZ) támogatása. Márky Jenő a Magyar Olimpiai Bizottság, az Emmi, az MTSZ és a Római Teniszakadémia részvételével akarta megvalósítani a szakmai összefogást, ám mivel “az MTSZ sem szakmailag, sem erkölcsileg nem támogatta a versenyt”, így nem pályázhatott. Ezért az állami szervezeteknek (MOB, Emmi) nem volt lehetőségük a támogatásra.

“Mivel a 2014-es verseny megrendezéséhez és népszerűsítéséhez szükséges semmilyen anyagi keret nem állt a rendelkezésemre, nem maradt más választásom, mint lemondani a magyarországi helyszínt” – közölte Márky Jenő, aki ázsiai helyszínekről is tárgyalt, ám ázsiai költözés után a későbbiekben már nem lehetne visszahozni a versenyt a Római-partra.

A román sportvezetés és szakszövetség rövid idő alatt biztosította a rendezéshez szükséges garanciákat. A tornaigazgató elmondta, december 29-én neki kellett a bukaresti helyszínt felmérnie, és a WTA-nak hivatalos jelentést küldeni.

“Nem szégyellem bevallani, hogy megsirattam a versenyt, mint amikor az ember a szerelmét vagy szeretteit veszti el” – tette hozzá.

A Római Teniszakadémia vezetője saját bevallása szerint az elmúlt 20 év alatt öt elnököt és hét elnökséget élt meg – négy évig aktív szerepet vállalt a szakmai bizottságban – és úgy érzi, ez idáig “mindenki rájött a ciklusa végére, mit is ér ez a torna”.


Sok magyar fiatal mutathatta meg magát a hazai publikumnak
Fotó: MTI

“Mindig éreztem, hogy az MTSZ jelen vezetése nincs tisztában a verseny rangjával és szakmai jelentőségével, mert azzal a döntésével, hogy nem állt a verseny mellé, álláspontom szerint felbecsülhetetlen kárt okozott a magyar versenysportnak és a játékosoknak. Nem láthatjuk itthon legjobbjainkat, és legnagyobb tehetségeinket nem tudjuk elindítani a nemzetközi porondon. Ez pont ellentéte annak a nyilatkozatnak, amely így szólt: Mi mindent megtettünk, hogy a verseny itthon maradjon” – mondta Márky Jenő, kifejtve, hogy idéntől a kis pénzdíjas versenyek pontszámait lecsökkentették, így a nagy pontszámot adó tornák jelentősége még nagyobb lett. Magyarország szerinte nem áll jó helyen a kis versenyek számával, ám ezt valamelyest kompenzálni tudta a Hungarian GP megrendezése.

A versenyigazgató leszögezte, a televízió itthon és külföldön évente 44 órás élő közvetítéssel, 17 országban népszerűsítette Magyarországot a tornával, amelyet a WTA is kiválóra minősített.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik