Sport

Kézilabda: elmaradt a bravúr Dánia ellen

kézilabda válogatott (kézilabda válogatott, )
kézilabda válogatott (kézilabda válogatott, )

A magyar férfi-kézilabdaválogatott 28-24-re kikapott a címvédő Dániától az Európa-bajnokság középdöntőjében.


Ancsin Gábor az első félidőben lendített nagyot a csapat játékán
Fotó: MTI

Kissé álmosan kezdett a magyar együttes a házigazda ellen, így a címvédő gyorsan ellépett két góllal, de Gulyás szerencsére gyorsan megszerezte az első találatunkat. A folytatásban aztán már 4-1-re vezetett Dánia, azonban Tatai védéseinek, na meg a feljavuló támadójátéknak és Ancsin góljainak köszönhetően előbb egyenlítettünk, majd a vezetést is átvettük (7-6). Sajnos a félidő második felében ismét akadozott az előrejátékunk, így a félidőben hárommal vezettek az északiak (11-14).

A második félidő eleje jól indult, emberelőnybe kerültünk és Iváncsik csökkentette a hátrányunkat, de a folytatásban ismét visszaesett a magyar csapat játéka, így a hazaiak már öt góllal is vezettek 15 perccel a vége előtt (18-23). A hajrára így is sikerült visszakapaszkodni a mérkőzésbe, ám az utolsó pillanatokban Iváncsik a kapusba dobott egy hetest, majd Mortensen góllal zárta a mérkőzést, így végül 28-24-re nyert Dánia. Ilyés a 41. percben azonnali piros lappal állt ki – elég véleményes ítélet volt.

A vereséggel eldőlt, hogy az elődöntő nem fog összejönni, ugyanakkor a célkitűzés, azaz az első nyolcban zárás sikerülhet. A magyar válogatott a középdöntő szerdai zárófordulójában a pont nélküli osztrákok ellen lép pályára, abban az esetben végezhet harmadikként a csoportban és játszhat az ötödik helyért, ha győz, az izlandi csapat pedig kikap a dánoktól úgy, hogy jobb lesz a Mocsai-csapat gólkülönbsége.

A címvédő dánok az utolsó forduló eredményétől függetlenül csoportelsőként várhatják az elődöntőt.

Eredmény – férfikézilabda Európa-bajnokság. középdöntő, I. csoport

Herning, Jyske Bank Boxen, 14 000 néző, v.: Krstic, Ljubic (szlovénok)

Magyarország – Dánia 24-28 (11-14)

gólszerzők: Iváncsik G. 6/4, Ancsin 4, Gulyás 3, Lékai 3, Császár 2, Mocsai 2, Putics 1, Szalafai 1, Szöllősi 1, Vadkerti 1 illetve Hansen 5, Mogensen 5, Christiansen 3, Eggert 3/1, Mortensen 3, Söndergaard 2, Svan 2, Spellerberg 1, Toft Hansen 1, Lindberg 1, Knudsen 1, Mölgaard 1

Vége a mérkőzésnek, 28-24-re nyert Dánia.

II. FÉLIDŐ

56-60. PERC: Belemenés miatt megkapjuk a labdát. Kicsit döcögött a támadásunk, Mocsai ráadásul a falba dobott, nem is maradhatott el a magyar időkérés. Mocsai próbálkozott ismét, lábbal védett a kapus. Lékai maradt üresen, nem is hibázott (23-26). Labdát szereztünk, majd Mocsai lapos lökete csúszik át a kapus lábai közt (24-26). Svan Hansen dobott gólt, az utolsó percben járunk (24-27). Iváncsik kihagyott egy hetest, majd egy szép akció végén Mortensen talált be (24-28). Vége.

51-55. PERC: Mocsai dobott ismét a falba. Mogensen a szétrebbenő védők között talált be (21-26). Iváncsik ismét bevág egy hetest (22-26). Most sorra maradtak ki a helyzetek itt is, ott is, egy időkéréssel próbálták meg rendezni a sorokat a szakvezetők.

46-50. PERC: Nagy Kornél szedett össze egy kipattanót és vágta a kapuba (19-23). Sven Hansen növeli ötre a különbséget (19-24). Időkérés. Iváncsik vág be egy újabb hetest (20-24). Mogensen nem hagyja, hogy közelebb férkőzzünk (20-25). Ancsin eredményes, de meg is sérült a találata után (21-25)Mikler védett ismét.

41-45. PERC: Piros lapot kapott Ilyés, szándékos ütésért… Mikler védett. Lékai dobott a rövid alsóba (16-20). Mortensen pörgetett az elsóba, majd Hansen dobta meg az ötödik gólját (17-22). Császár, ez a gól már nagyon kellett (18-22). Eggert eredményes hetesből (18-23).

36-40. PERC: Ilyést küldik ki két percre, Christiansen egyből gólra váltja az emberelőnyt (13-18). Gulyás csökkenti a különbséget, majd Ilyés kiállítása telt le, de Hansen távolról eredményes (14-19). Lékai középről, a szaggatottról dobott gólt (15-19). Ilyés dobott a falba, Mortensen pedig nem hagyja ki a leindítást (15-20). Lékai dobott fölé.

31-35. PERC: Elkezdődött a második félidő, mi indítottuk útjára a labdát. Toft áll ki két percre, emberelőnyben vagyunk. Iváncsik a szélről be is fejezi az első támadásunkat (12-14). Hansen eredményes, majd Zubai lövését védi Jacobsen (12-15). Újabb gólt kaptunk emberelőnyben (12-16). Iváncsik dob gólt, de Mollgaard egyből válaszol (13-17). Mocsai dobott a blokkba.

Vége az első félidőnek, a dánok 14-11-re vezetnek, de lehet esélyünk ezen a meccsen. Maradjatok velünk a második félidőben is!

I. FÉLIDŐ

26-30. PERC: Szöllősi kiállítása miatt emberhátrányban voltunk az elmúlt két percben, Knudsen ráadásul négyre növeli a különbséget (10-14). Kiharcoltunk egy hetest, Iváncsik töri meg a gólcsendünket (11-14). Kimarad a dán támadás, de Mocsai a falba dobott. Tatai nagyon jól véd, most egy újabb közeli lövésbe vetette bele magát, de a túloldalon Iváncsik ejti el a labdát a szélen. Vége az első félidőnek.

21-25. PERC: Tatai mutat be újabb bravúrt, már a sokadikat. Zsinórban a második rossz bejátszást csináltuk meg beállóba. Tatai védett lábbal hatalmasat! Ancsin dobása is kimarad, de Ilyés visszaszerezte a labdát, majd Schuch pattintása ment fölé. Christiansen két védővel a nyakán eredményes (10-12). Lékai dobott fölé, majd Lindberg eredményes a szélről (10-13).

16-20. PERC: Eggert eredményes a leindítás végén, majd ismét elszórakozunk egy támadást, Eggert pedig megint betalál (7-9). Időt kért Mocsai Lajos. Kicsit erőlködünk most támadásban, de mire ezt leírjuk, Putics eredményes egy szép akció végén (8-9). Spellerberg dobott mellé, majd emberelőnybe kerültünk, de sajnos kimaradt az első támadás. Hanssen dobott dörgő kapufát, majd a túloldalon Szalafai egyenlített (9-9). Nem örülhettünk sokáig, Christiansen eredményes, de Szöllősi egyből válaszolt (10-10). Mogensen dobja meg a második gólját (10-11).

11-15. PERC: Hansen talpról ágyúzott a kapunkba, de Ancsin egy bombával válaszol (5-6). Tatai most védeni tudott, Császár pedig a levegőben úszva dob a rövid alsóba, egyenlő (6-6)! Tatai véd ismét, ezúttal Hanssen távoli löketét ütötte ki, de a leindítás után Zubai a kapufát találta el. A labda nálunk maradt, Ancsin góljával pedig átvesszük a vezetést (7-6)! Tatai védett ismét, majd időt kértek a dánok. Egyenlítenek a dánok, majd Putics dobása maradt ki (7-7).

6-10. PERC: Sondergaard góllal nyitja a második öt percet, majd kimarad az újabb magyar akció, de Tatai is védeni tudott (1-4). Császár harcolt ki egy hetest, de nem ő, hanem Iváncsik Gergő végezte el, pimaszul a kapus alatt dobott a hálóba (2-4). Egy belemenés után Gulyás eredményes a leindítást követően, de Sondergaard postafordultával válaszol (3-5). Ancsin is megszerzi első gólját (4-5).

1-5. PERC: Elkezdődött a mérkőzés, fehérben a magyarok, pirosban a dánok. A hazaiak indították útjára a labdát. Mogensen fejezi be góllal az első akciót (0-1). Puticsé az első magyar dobás, de nem talált, de a túloldalon belemenés miatt megkapjuk a labdát, de el is adtuk azt. Egy szép akció végén Toft Hansen dob senkitől sem zavartatva a kapunkba (0-2). Gulyás dobja az első gólunkat (1-2). Hansen is eredményes, ráadásul a szaggatottról, háromból háromnál járnak a dánok (1-3). Kiharcolunk egy hetest, de Császár a keresztlécre pörgetett.

Felcsendültek már a himnuszok, a dánt 14 ezer torokból zengték, most épp a magyar megy. Hajrá, magyarok!

A játéknap korábbi szakaszában már lejátszottak két mérkőzést és mind a kettőn érett a meglepetés, de végül Izland és Spanyolország is nyerni tudott.

Előzetes: A magyar válogatott javuló tendenciát mutat az Európa-bajnokságon, ugyanis a spanyolok elleni vereséget követően előbb Izlanddal, majd Norvégiával döntetlent játszott, a középdöntő első fordulójában pedig legyőzte Macedóniát.

Ezúttal kemény feladat előtt áll Mocsai Lajos legénysége, ugyanis a házigazda, egyben címvédő Dánia lesz az ellenfél, akik eddig mindegyik mérkőzésüket megnyerték az Európa-bajnokságon, ráadásul rendre magabiztosan. Mocsai nem is vár mást a játékosaitól, mint hogy felszabadultan, tehermentesen lépjenek pályára.

“A dánok ellen, úgy néz ki, mindenki borzasztóan szorongva lép pályára, nem sok eséllyel. Tizennégyezer ember előtt szerepel a hazai csapat, végig ugyanazon a színhelyen, s belakva ezt a területet rendkívül magabiztos, igazi örömkézilabdát játszik” – mondta ellenfelünkről a kapitány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik