Sport

Kemény Dénes magyar aranyat vár a vízilabda-Eb-n

Kemény Dénes (kemény dénes)
Kemény Dénes (kemény dénes)

Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség korábbi sikerkapitányból lett elnöke teltházas mérkőzéseket és magyar aranyérmeket vár a budapesti férfi és női Európa-bajnokságtól, amelyet július 13. és 26. között rendeznek meg a Margitszigeten.

Alig több mint fél évvel a rajt előtt a nemzeti csapattal három olimpiai aranyat is nyert szakember elmondta: az esemény súlyának megfelelően már javában, nagy erővel zajlik a szervezés.

“Az idei feladat nagyon nagy, mert egyszerre kell az összes eddigi munkát magas szinten csinálnunk, s ezzel párhuzamosan kell megszerveznünk egy olyan Európa-bajnokságot, amely várhatóan a 2001-es budapesti Eb-hez hasonló, de szerintem annál is nagyobb nézőszámot fog produkálni” – jelentette ki Kemény. Hozzátette, azért várható ezúttal még több ember a Margitszigetre, mert 13 éve párhuzamosan zajlott a férfi és női torna, s tíz nap alatt vége volt, most viszont férfi és női meccsnapok követik egymást két héten át.


Fotó: Sport24 / DS

“Ráadásul az idei Eb-nek külön varázsa lesz, mert semmihez nem lehet hasonlítani a Margitsziget hangulatát, a Sziget az a Sziget. Nyolcezer ember a lelátón, úgy gondolom, mind a 14 meccsnapra, de legalább is a magyar mérkőzésekre minden belépő el fog fogyni” – jelentette ki.

Hihetetlennek nevezte, hogy mekkora az érdeklődés, és a novemberben elindított jegyeladásból már most több tízmillió forintos bevételük van. A szervezésre kitérve úgy értékelte, hogy a munkával időarányosan jól állnak, kéthavonta jön az európai szövetség ellenőr csapata, s bár nagyon komoly kötelezettségeik vannak, bízik benne, elérik, hogy “legalább ne legyen veszteséges az Eb”, amelynek összköltsége várhatóan 800-900 millió forint lesz.

A pénzügyi kilátásokat tekintve a nyári budapesti Európa-bajnokságnak akár még pozitív is lehet szaldója.
“Ha sikerül nyereséget termelni, akkor az hosszabb  távon a magyarországi vízilabdázás szövetségi irányításánál egy olyan anyagi hátteret adna, hogy mondjuk Rióig, a 2016-os olimpiáig biztonsággal tudjuk a szövetségi kapitányok összes kérését teljesíteni, hogy meglegyenek az áhított aranyérmek” – jelentette ki az MVLSZ elnöke.


Fotó: MTI

Ami a közelebbi célt, a budapesti Eb-t illeti, Kemény Dénes úgy fogalmazott, hogy a szerződésekben foglaltak szerint is, meg a magyar vízilabda hagyományai alapján is az elvárás az elődöntő elérése. 

“A négy közé jutást, ha aztán netán nem is nyerünk, nem lehet kudarcnak tekinteni. Kudarc az, ha a csapat az elődöntőbe sem jut be – mondta. – Az elvárás tehát az elődöntő, de csalódott lennék, ha nem nyerné meg a két aranyat a két kapitány, mert ez azt jelenti, hogy valamelyik fontos meccsen kikaptak. Szerintem ők is akkor lennének boldogok, s azt szeretné a szíve mélyén Benedek Tibor és Merész András, meg a kétszer 13 játékos is, hogy meglegyen a végén az arany, miközben a normális elvárás az, hogy eljussanak az elődöntőig, s utána próbáljuk meg a maradék két meccset is megnyerni.”

Mint egy éve hivatalban levő elnök, Kemény Dénes úgy értékelte 2013-at, hogy abból
“magasan kiemelkedik a férfiválogatott világbajnoki aranya, ami mellett az elmúlt évek szerepléséhez képest azért nem törpül nagyon el a lányok vb-bronzérme sem”.  Visszaidézte, hogy mindenki veregette a vállát, s majdnem annyi sms-t kapott a barcelonai vb-döntő lefújása után, mint kapitányként régebben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik