Sport

Rakonczay Gábor egy lakatlan szigeten ápolja magát

Még tavaly november 23-án indult újabb, ezúttal földkerülő útjára a magyar hajós. A spanyolországiBenalmadena kikötőjéből indult és 25 nap után szerdán az egyenlítőn hajózott át.

Kapcsolódó cikkek

2012 márciusában Rakonczay Gábort kereste a fél ország, miután hetekig nem kapott róla információt senki a meghibásodott kommunikációs készülékek miatt. Ráadásul a magyar kenus útja során egy komoly viharba is bekerült, ami felborította a hajót. Azonban így is 60 nap alatt sikerült teljesíteni a több mint 5000 kilométeres távot.

Rakonczay 2013. november 23-án újra útnak indult, ezúttal egy kis vitorlással, hogy Fa Nándor, majd Kopár István után 20 év után 3. magyarként körbehajózza a földet.

2014. Január 8-án, hajnali 03:20-kor áthajózott az Egyenlítőn, amit Unicummal meg is ünnepelt és rádión számolt be az eddigi történésekről.

Elmondása szerint arrafelé jelenleg dübörög a nyár, irtózatos meleg van, néha szakad az eső, máskor óriási szél fúj. A hajó mozgása kiszámíthatatlan, olykor harminc-negyven fokot is billen, ami nem veszélytelen.

Egy ilyen következtében ráesett a kezére és megroppant a könyöke. Gábor, aki idegsérülésre gyanakszik. A sérülés pihentetésére nincs idő, lehetőség és energia, de úgy tervezi, hamarosan kiköt egy lakatlan szigeten és megpróbálja kicsit kipihenni magát, miközben a hajó alját is letakarítja.


Rakonczay Gábor földkerülő útja nem olyan puritán körülmények között zajlik, mint a kenus kaland.
Egyedül van ugyan, de mint a kép is megerősíti, még energiát is állít elő nap segítségével

Forrás: rakonczay.com

Rakonczay előző expedícióját, Guinnes-rekordját, a kenus útjának hitelességét többen is megkérdőjelezték, azt állították nem csak lapátolt, hanem vitorlát is használt. Most nem lesz kétely, mert nincs rekordkísérlet és van GPS.

Rakonczay Gábor földekrülési útvonalána adatai:

A hajó: 44 lábas kétárbocos Colvic típusú vitorlás

Első szakasz:
Benalmadena – Spanyolország –  Gibraltári-szoros- Atlanti-óceán – Fokváros – Dél-Afrika
Második: Fokváros – Dél-Afrika – Indiai-óceán – Sydney – Ausztrália – Csendes-óceán
Harmadik: Sydney – Ausztrália – Csendes-óceán – Rio de Janeiro – Brazília – Atlanti- óceán
Negyedik: Rio de Janeiro – Brazília – Atlanti- óceán – Gibraltári-szoros – Adria

Rakonczay Gábor a célbaérkezését 2014 májusára tervezi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik