Sport

Haláleset a New York Maratonon

futók (futók)
futók (futók)

Huszonötödik alkalommal teljesítette a New York Marathont az amerikai Joy Johnson, a vasárnapi futás azonban végzetesnek bizonyult a 86 esztendős futó számára, aki másnap meghalt.

Joy Johnson nyakában a maratont teljesítőknek járó éremmel még vígan nyilatkozott a futást követően
Forrás: Youtube.com

Az egykori tornatanárnő 7 óra 58 percen belüli idővel ért célba úgy, hogy nem sokkal a féltáv megtétele után elesett, fejét beütötte, s arcsérüléseket szenvedett. Ám nem adta fel, hanem folytatta és be is fejezte a versenyt. Joy Johnson kórházi kivizsgálásra azonban nem volt hajlandó, sőt másnap reggel még interjút adott.

Ezt követően azonban összeesett, a Bellevue Kórházban pedig már csak a halál beálltát tudták megállapítani. “Boldogan távozott – nyilatkozta lánya, Diana. – Nem egyszer mondta, hogy futás közben akar meghalni…

Hosszabbat, idősebben, gyorsabban!

Fauja Singh 86 évesen még szinte tejfölösszájú futó volt – 15 évvel később, 101 évesen hagyott csak fel a maratoni futással. Ekkor még teljesítette a távot 7 óra 49 perc alatt, majd kijelentette, innentől csak rövidebbeket fog futni. Az indiai futó teljesítménye bámulatos, de nem egyedülálló.

Hallottak már a Sparthatlonról? Ezen a futóversenyen Athéntól Spárta városáig kell futni egyhuzamban (szintidőket kell teljesíteni, így aki jól áll, alhat pár percet éjjel) – az úgy 246 km-es távolság. A jobbak 23-24 óra alatt futják le, de volt már 22 órás idő is (itt olvasható egy igen részletes beszámoló – avagy a szező megnevezésében “leszámoló” Őze Bálint résztvevő tollából).

A világ ma leghosszabb futóversenye a Self-Transcedence 3100 Mile Race, itt 4988,97 km-et futnak le a versenyzők. 51 nap alatt kell teljesíteni napi 98 km-et (de általában a végén még hozzácsapják az 5000 km-hez szükséges 12-t).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik