Sport

Életében legenda lett az ausztrál kerékpáros

Stuart O'Grady (Stuart O'Grady)
Stuart O'Grady (Stuart O'Grady)

Az ausztrál Stuart O'Grady 17 egymást követő Tour de France-ot teljesített, ami egyedülálló a sorozat 100 éves történetében.

Az első Tour de France, a 20. század harmadik évében 6 szakaszból állt. 60 versenyző 2428 km-t tett meg és bizonyos Maurice Garing győzőtt 25 km/h-ás átlagsebességgel. 1926-ban már-már emberfelettinek számító 5745 kilométert tekertek. Doppingügyek ide vagy oda, emberek éppen ezért imádják a Tourt…

Az idei, jubileumi 100. Tuor de France a maga 3403,5 kilométeres össztávjával könnyű nyári bringázásnak tűnhetett Stuart O’Grady számára. Ugyanakkor, ha tudjuk, hogy az ausztrál kerekes 1997 óta valamennyi francia körversenyen rajthoz állt, rögvest eláll a lélegzet. Ha csak átlagos 3000 kilométeres versenyekkel számolunk, akkor eddig 51 ezer kilométert jelentett számára csak itt. A föld kerülete 40 077 km az egyenlítő mentén amúgy…

Most, a 17. Tour után O’Grady a visszavonulás mellet döntött. Azt mondta, valami különös eseménnyel akarta lezárni karrierjét. Ezzel a részvételek számát tekintve megelőzte az eddigi csúcstartó amerikai George Hincapie-t, amivel beírta magát a sportág históriás könyvébe, életében legenda lett.

A 39 esztendős országúti kerékpáros pályafutása során három szakaszon győzött a Touron, és összesen kilenc napon át viselhette az összetettben élen állónak járó sárga trikót. A 2004-es athéni olimpián pedig aranyérmet nyert honfitársával, Graeme Brownnal együtt az úgynevezett madison versenyszámban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik