Sport

Életét adta társa Erőssért

Erőss Zsolt, Kiss Péter (kiss péter, erőss zsolt, )
Erőss Zsolt, Kiss Péter (kiss péter, erőss zsolt, )

Kiss Péter a beszámolók szerint Erőss Zsolt segítségére sietett a tragédiába torkolló Kancsendzönga-expedíción.

Erőss Zsolt és Kiss Péter a „Magyarok a világ nyolcezresein” sorozat keretein belül vágott neki a Kancsendzönga-expedíciónak (8686), a csúcstámadás sikeres volt. A páros ugyanakkor nem ért le időben a négyes táborba, ezt követően mentőakciók indultak a keresésükre, ám csütörtökön már nem indultak utánuk a serpák, hivatalosan is eltűntnek lettek nyilvánítva. Kollár Lajos az alaptáborban azt írta, már nincs remény a két hegymászó megmentésére.

„Azok, akik a kettes tábor környékének átfésülését végezték, mostanában érhetnek le, de akit eddig nem sikerült lehozni, azt már nem is fogják, akkor tényleg vége” – mondta Sterczer Hilda, Erőss Zsolt felesége csütörtökön.

„Nem gondolkodott a saját életéről, amikor egy másik emberét kellett megmentenie. Emberileg és sportolóként is mindent megtett Zsoltért. Úgy gondoljuk, Peti igazi hősként halt meg” – idézi Klausmann Viktort a Blikk, akinek Kékes Kutató-Mentő Alapítványánál dolgozott korábban Kiss Péter.

Az expedícióról tudósító hoparduc.hu-n részletek olvashatóak a magyarok rádióbeszélgetéseiből. Ezek alapján a két magyar hegymászó a csúcstámadás után a sötétben, a szabad ég alatt töltötte az éjszakát a mínusz 30 fokos hidegben, és csak reggel találtak újra egymásra. Ekkor Kiss Péter jelentkezett be a rádión és közölte, masszázzsal próbál meg segíteni a legyengült Erőssön. A kimerült, oxigénhiánnyal küzdő hegymászók ezután újra elvesztették egymást, Kiss vagy megelőzte Erősst, vagy lemaradt.

A Hópárduc később még bejelentkezett, akkor nem tudta megmondani, merre van a társa, majd a fáradtságtól elaludt. Három órával később elindult a 7600 méteren lévő négyes tábor felé, ahová az expedíciót vezető Kollár Lajos serpákat küldött, de a kedden odaérkező teherhordók nem találtak azóta sem senkit.

„Ebbe bele kell törődni” – írta csütörtökön Kollár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik