Sport

Bajnok a SAPA Fehérvár AV 19!

Gigászi csatában, a hosszabbítás utolsó perce döntött a junior EBEL fináléjában a SAPA Fehérvár AAV 19 javára a cseh HC Orli Znojmo ellen.

A HC Orli Znojmo tagjai közül kilencen jöttek el a két évvel ezelőtti, a cseh junior Extra Liga győztes legénység tagjai között. Tovább nehezítette a SAPA Fehérvár AV 19 helyzetét, hogy abból a keretből, amely győztesen vívta meg az alapszakaszt több mint kétsornyi játékos hiányzott. Vincze Péter, Kocsis Ferenc, Erdély Csanád, Hamvai Szilárd, Reisz Áron, Szaller Márk, Láday Tamás, Szabó Pál Krisztián, Szabó Dávid, Vokla Roland, Pados László az észtországi ifjúsági világbajnokságon résztvevő magyar válogatottban játszottak az összecsapás időpontjában. Többek között a győztes találat is Szaller nevéhez fűződött a horvátok ellen megnyert 2-1-es meccsen.

A Fehérvár a döntő első meccsét több fordulat után, hosszabbításban megnyerte, és a Znojmo is aránylag simán hozta a hazai fellépését. Így 1-1-re állt összesítésben a párharc. Hatalmas iramban kezdődött a találkozó, és bizony már az 5. percben Pillók Martin lövése után akár örülhettek volna a hazai szurkolók, akik ezúttal is szép számmal buzdították a gárdát. Majd Varga Arnold nagy lövése jött ki Petr Helesicről, de a kipattanóra nem érkezett fehérvári. A 7. percben azonban nem a hazai bekkeken múlott, hogy nem szerezte meg a vezetést a Znojmo. Egy ide-oda pattogó korong került Zbynek Horak elé, de a támadó hatalmas helyzetben a pakk fölé ütött, így fel tudtak szabadítani a kék-fehérek. A 13. percben Németh Attila tört egyedül kapura, lövése, pedig Helesic válla fölött, centiméterekkel a bal felső saroknál zúgott el. Többet kezdeményezett a Volán, Sárpátki Tamás, majd Izsák Róbert is elpackázott egy-egy lehetőséget a harmad befejezése előtt.

Jól indult a középső játékrész is, Pillók életerős lökete a kapuvas sarkát is érintette, ez láthatóan meglepte a csehek kapusát. Innentől aztán főként a vendégek veszélyezettek, és több alkalommal erősen barátságot ápoltak a fehérváriak Fortunával. Előbb Lukas Novacek, majd Marek Spacek is betalálhatott volna, de a vendéglátók szerencséjére nagy helyzetben kétszer egymás után pontatlanul lőttek. A 37. perc elején Tóth Gergő előtt nyílt gólszerzési alkalom, de Helecic volt a végállomás. Egy perc elteltével azonban már tényleg magasra ugrottak örömükben a Volán-drukkerek. Emberelőnybe került a csapat, és egy percen belül ki is tudták ezt használni. Egy kapu előtti kavarodás után Varga Arnold lövésébe tette bele a botját Németh Attila, ezzel szemben már tehetetlen volt Helesic.

A harmadik harmad 6. percében Pillók akár végérvényesen is eldönthette volna a találkozót, egy az egyben vezethette rá a korongot a cseh kapusra, de ezt a csatát Helesic nyerte. Ahogy telt az idő érezhetően fogyott a levegő a lényegében két sorral játszó fehérváriaknál, és ez az 50. percben cseh egyenlítést hozott. Egy buli után a csehek szerezték meg a pakkot, és az ügyeletes gólzsák Marek Spacek bevette Rajna Miklós ketrecét Novacek átadása után. A 60. percben egy kapu előtti kavarodás után Jiri Tichy szabálytalankodott így megfogyatkozva folytatódott a mérkőzés a hosszabbítással.

A ráadás hatalmas küzdelmet hozott, de egyre inkább az egyéni, mint a csapatjáték dominált. A hajrában aztán megkapta az esélyt a Volán, mivel két és fél perccel a lefújás előtt kétperces büntetést kapott a Znojmo, mert túl sok játékosa volt a jégen. A kiállítás vége előtt 33 másodperccel Varga Arnold a kék vonalról lövésre szánta el magát, a korong a betömörülő védők között utat talált Helesic kapujába. Ezzel nyert a Volán, és első ízben lett bajnok a junior Erste Bank Ligában.

Jegyzőkönyv:

SAPA Fehérvár AV 19 – HC Orli Znojmo  2-1 (0-0, 1-0, 0-1, 1-0)

Székesfehérvár, 1500 néző

Vezette: Babic, Kincses, Gangel, Németh M.

SAPA Fehérvár AV 19: Rajna – Arany M., Reiter A., Izsák, Tóth G. (2), Sárpátki (1) –  Árkovics, Varga A. 1 (1), Pillók, Sofron Á., Németh  A. 1 – Rusk, Korbuly, Füri, Pukli, Lengyel. Vezetőedző: Tyler Dietrich

HC Orli Znojmo: Helesic – Konarik, Tichy, Müller, Kastner, Fusek – Michalica, Hobza, Telesz, Nahodil, Pelikan – Theimer, Odehnal, Spacek 1, Novacek (1), Horak – Hloupy, Bukacek, Holub, Vald, Kacetl. Vezetőedző: Petr Konecny

Kiállítások: 4 perc illetve 8 perc

Ajánlott videó

Olvasói sztorik