Sport

Lehet-e magyar válogatott az, aki ellen rendőrségi eljárás folyik?

Hetényi Zoltán (hetényi zoltán, )
Hetényi Zoltán (hetényi zoltán, )

A magyar jégkorong-válogatott kapusának amerikai ügye morális és szakmai kérdéseket feszeget.

Vasárnap hajnalban Hetényi Zoltánt őrizetbe vette a rendőrség, miután az Orlando Solar Bears hokicsapat magyar kapusa erősen ittas állapotban szexuálisan zaklatott egy helyi pincérnőt. A szemtanúk beszámolója alapján: Hetényi kétszer a pincérnő fenekét, majd a mellét fogta meg. Ezt követően azt kiabálta, hogy „utálom az amerikaiakat” és a feketéket, akiket “niggernek” nevezett.

Jelenlegi információink szerint a helyi állítások az üggyel kapcsolatban ellentmondásosak, a játékos menedzsere több helyi lap beperlését tervezi. A magyar válogatott kapusa kifizette az óvadékot, így elengedték, ha minden igaz, éppen hazafelé tart a válogatott edzőtáborába.

Tény, Amerikában – főleg magyar szemmel nézve – már-már betegesen kezelik a férfi-nő kapcsolatot. Arrafelé egy érintésből bármikor lehet fogdosás, egy bókból zaklatás, így kétségtelen, hogy egy sima magyaros „bepróbálkozás” – pláne ittasan – ott könnyedén kiveri a biztosítékot.

Mielőtt azonnal és végleg elítélnénk Hetényit, szögezzük le gyorsan azt is, más sportolóval is előfordult már, hogy egy-egy mérkőzés, verseny után kieresztette a fáradt gőzt. Hogy mást ne mondjunk, méltán istenként tisztelt kajak-kenusaink egy-egy komolyabb versenyt követően olyan „banketteket” szerveznek, hogy annak hetedhét országban is híre megy… Ugyanakkor tény, Hetényi ballépése sok szempontból is több, mint kellemetlen.

Kérdések, amelyek azonnal felmerülnek az emberben: morális okok mentén a szövetség, a kapitány, a csapat számításba vehet-e az április világbajnokságon egy olyan sportolót, aki ellen vélhetően még akkor is eljárás folyik majd az Egyesült Államokban? Ha igen, mennyire viseli meg az ügy és annak várható hullámai Hetényit, tiszta fejjel tud-e kapuba állni? Lesz-e, lehet-e szépen bimbódzó amerikai karrierjének, NHL-es álmainak folytatása?

A zsigerből jövő válasz minden bizonnyal a nem, nagyon és annak ellenére nem, hogy az NFL-ben, NBA-ben több rendőrségi botrány van egy héten, mint máshol évente összesen. Nem, mert Hetényi külföldi, nem világsztár és bármikor pótolható.

Hetényi Zoli viszont rendkívül tehetséges fiú. Nem véletlenül kapott tavaly Junior Prima Díjat Magyar Sport Kategóriában. A szövetség is kivár az ellentmondásos híreken alapuló ügy tisztázásáig.

A sport24 szerint, attól még, hogy egyszer, életed egyetlen rossz pillanatában szerencsétlenül viselkedtél, még jár második lehetőség. Persze mindezek ellenére nem árt, ha Szuper Levente és Bálizs Bence duplán készül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik