Sport

Gyurta átadta érmét, norvégül emlékezett barátjára

gyurta-daniel(1)(210x140)(1).jpg (gyurta dániel)
gyurta-daniel(1)(210x140)(1).jpg (gyurta dániel)

Ígéretét betartva, egyedi aranyérmet adományozott a magyar úszóklasszis a tavaly tragikusan fiatalon elhunyt Alexander Dale Oen családjának.

Személyesen nyújtotta át Gyurta Dániel a tavaly áprilisban, 26 éves korában tragikusan elhunyt norvég úszóklasszis, Alexander Dale Oen családjának szombaton Norvégiában azt az érmet, amelyet a néhai versenytárs és barát emlékére készíttetett.

A magyar klasszis versenyző nyári ötkarikás sikere (200 mellen győzött) után jelentette be, hogy a londoni arany másolatának átadásával is tisztelegni kíván a tragikus hirtelenséggel elhunyt nagyszerű rivális emléke előtt. Az ígéretet tett követte, és az időközben megszületett ereklyével elutazott Norvégiába, ahol külön gála keretében találkozott  Dale Oen szüleivel.

Hamarban rendezték meg az ünnepséget, ahol a magyar úszó norvégül emlékezett barátjára, akiről azt mondta, aranyérmet nyert volna Londonban.

A gála közönsége felállva tapsolta meg a nemes gesztust. Az érmét Alexander Dale Oen testvére vette át tőle.

Fair Play-díjat kaphat:

“A család láthatta meg először a díszdobozba csomagolt, fémből készült, egyik oldalán a londoni Towert, a másikon Alexander arcképét ábrázoló, dombornyomásos érmét, amelyért külön köszönet jár az alkotást megtervező és elkészítő képzőművésznek, Mihály Annának” – mondta Gyurta Tamás, a versenyző édesapja az MTI-nek.

“A gesztust méltányolták az ottaniak, mondhatom, tiszteletbeli norvéggá avatták Danit, aki mély barátságot ápolt Alexszel. Beszédében kiemelte, hogy nemcsak nagyszerű versenyző, de remek ember is volt, akinek halála a világ egész úszósportját ért nagy veszteség is egyben”.

A Nemzetközi Fair Play Bizottságot vezető Kamuti Jenő vasárnapi tájékoztatása szerint az elnökség budapesti ülésén úgy döntött, hogy a korábbi tervekkel ellentétben Gyurta Dániel nem utánpótlás, hanem a legrangosabbnak számító, cselekedet kategóriában kap Fair Play-díjat, amelyet nem áprilisban, hanem szeptember 18-án Párizsban, az UNESCO székházában vehet majd át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik