Sport

Kellemetlen hazai fiaskó

A SAPA Fehérvár AV 19 az EBEL alapszakaszának 40. fordulójában egygólos vereséget szenvedett a Znojmo csapatától, ezzel, pedig a felsőházi rájátszástól nagy valószínűséggel elbúcsúzott.

Talán az utolsó szalmaszálba kapaszkodhatott pénteken este a Volán, hiszen a Znojmo elleni meccset mindenképpen hozniuk kellett Jan Neliba tanítványainak. Ugyan három pont választotta el a csapatokat a tabellán – a cseh álltak jobban – ám ahhoz, hogy megközelítsék őket, és tapadjanak az előttük állókra olyan teljesítményre volt szükség, mint legutóbb a Salzburg ellen. Érdekes párharc lesz! – mondták többen a lelátón, és utaltak arra, hogy Neliba egykori kenyéradói orra alá próbál borsot törni. Előnyére válhatott, hogy ismeri a piros-fehér gárdát, hiszen vezette a csapatot igaz még a 2009/10-es idényben történt mindez.

A vendégszurkolók sem bíztak semmit a véletlenre, mivel több, mint százan érkeztek Fehérvárra, és bizony felvették a versenyt a hazai drukkerekkel. Az azonban mindenesetre dicséretes volt, hogy a két szurkolótábor tapssal köszöntötte a másikat. A korongot ezúttal Karl Erik Böhn a magyar női kézilabda válogatott norvég szövetségi kapitánya dobta be a csapat Szerbiában elért bronzérme alkalmával.

Az elején kóstolgatták egymást a csapatok, egészen a 6. percig igazán említésre méltó esemény nem történt, ám ekkor két játékvezető egymástól függetlenül állított ki két vendégjátékost. Közel másfél perc telt el a kettős előnyből, amikor Harlan Pratt a Salzburgnak lőtt gólját szinte lekopírozta, és Ladányi Balázs passza után szinte kiszakította a bal felsőt. Alig hét percig örülhettek a Fehérvári Ördögök, mert a Znojmo is kihasználta az Orbán Attila kiállítása miatt kapott előnyt. Kiegyenlített volt a találkozó, de valljuk meg őszintén a küzdelem dominált leginkább az első húsz percben. A szünetben, pedig finnországi „A” csoportos U 18-as világbajnokságon hatodik helyet elért magyar női válogatottat köszöntötte a szövetség vezetése, és a szurkolók.

Hatalmas Ladányi helyzettel kezdődött a középső harmad, a támadó csak Ondrej Kacetl kapussal állt szemben, de telibe találta a hálóőrt, így odalett a lehetőség. Aztán ezzel el is lőtte a Volán erre a játékrészre a puskaporát, ellenben szép fokozatosan a vendégek vették át a játék irányítását. Bizony sokszor Adam Munron múlott, hogy nem jutott vezetéshez a cseh gárda. A 35. percben azonban már semmi, és senki nem tudott segíteni a fehérváriakon, a korong ugyanis jókora védelmi bakit követően a 2002-ben világbajnokságot nyert szlovák válogatott balszélsője, Marek Uram elé került, aki először meglepődött, miért hagyták annyira egyedül, majd jó megnézte a kaput, és a jobb sarokba lőtt. Ezután még volt egy kettő plusz kettő perces előnye a Znojmonak, de szerencsére ezzel nem tudtak élni.

A záró harmad 4. percében Tyler Metcalfe oda lőhette volna a korongot, ahová akarja, de a szenzációs napot kifogó Kacetl lett a pakk végállomása. Próbálkozott, egyszersmind erőlködött a Volán, de nem tudtak mit kezdeni a vendégek védekezésével. Emellett, pedig rendre veszélyes ellenakciókat vezetett a Znojmo, amelyekben sokkal több lehetőség volt, mint a hazai támadásokban. A végén levitte kapusát Neliba, de most ez sem jött be. Ezzel a vereséggel úgy tűnik végképp elszálltak a fehérváriak reményei az első hatba kerülésért folytatott harcban. Maradt ugyan minimális matematikai esély, de ez sajnos tényleg csak nyúlfarknyira zsugorodott.

A kék-fehérek legközelebb vasárnap Grazban lépnek jégre.

Jegyzőkönyv:

SAPA Fehérvár AV 19 – HC Orli Znojmo 1-2 (1-1, 0-1, 0-0)

Székesfehérvár, 3481 néző

Vezette: Fajdiga, Kamsek (szlovénok), Gehsler, Hütter (osztrákok)

Fehérvár: Munro – Orbán, Sille, Magosi, Bailey, Benk – Pratt 1, Hetényi P., Metcalfe, Johansson, Banham – Pozsgai, Horváth A., Ladányi (1), Vas M., Sofron – Varga A., Hajós, Kovács Cs., Sikorcin (1), Mihály Á. Vezetőedző: Jan Neliba

Znojmo: Kacetl – Henry 1, Planek, Strömberg (1), Fiala, Jarusek (1) – Boruta, Stach, Roznik, Bartos, Beranek – Wharton, Stehlik, Kominek, Seda, Havlik – Sova, Kulmala, Beroun (1), Pucher, Uram 1. Vezetőedző: Martin Stloukal

Kiállítások: 12 perc illetve 12 perc

Edzőszemmel:

– Nagyon csalódott vagyok, mert nem ezt vártam ettől a mérkőzéstől. Rosszul kezdtünk, passzívak voltunk, és az első két harmadban a teljesítményünk messze volt az általam elvártaktól, rendkívül alulteljesített a csapat.  Sajnálom a szurkolóinkat is, akik kitartanak a csapat mellett, de ezúttal a szezon legrosszabb játékát nyújtottuk, ráadásul a többi eredmény is úgy alakult, hogy az első hatba már nem tudunk bekerülni. Természetesen megpróbálunk minden azért, hogy bejussunk a nyolc közé, de ez nem lesz egyszerű, mert minden ellenfél, és minden meccs rendkívül erős. Minden bizonnyal nagy küzdelem lesz a továbbjutásért, de mindent meg fogunk tenni azért, hogy ott legyünk.  – Jan Neliba a Fehérvár edzője

– Megvalósította a csapat azt a taktikát, amelyet elképzeltünk. Tudjuk mit játszik a Fehérvár, felkészültünk belőlük, nagyon sokat gyakoroltuk az emberelőnyös és az emberhátrányos helyzeteket. Ennek meglett az eredménye, nagyon büszke vagyok a fiúkra, hogy hátrányban sem adták fel, mentek előre, és végül a magunk javára fordítottuk a mérkőzést. – Martin Stloukal a Znojmo edzője

Ajánlott videó

Olvasói sztorik