Sport

Nagyon fontos győzelem!

A SAPA Fehérvár AV 19 csapata túllépve saját árnyékán imponáló teljesítménnyel győzött a sokszoros bajnok Red Bull Salzburg ellen az EBEL 38. fordulójában.

Kétségtelenül a bajnokság legfontosabb időszakához ért, hiszen a legutóbbi öt meccséből négy vereséggel záró SAPA Fehérvár AV 19-nek nagyon fel kell kötnie a fehérneműt ahhoz, hogy a hátralevő hét mérkőzésen ki tudja harcolni, és bejusson az első hat csapat közé. A Fehérváron közutálatnak örvendő Salzburg összeállítását szemlélve azzal szembesülhettünk, hogy lényegében a „B” csapatával érkeztek a piros-fehérek a koronázó városba. Pedig ők sem brillíroztak eddig, és a tabella nyolcadik helyén álltak a találkozó előtt. A fehérváriak számára azt is mondhatjuk, hogy létfontosságú volt, hogy hazai jégen nyerjenek, mivel egy újabb vereséggel messzire kerültek volna álmaiktól. Adam Munro ismét elfoglalta a helyét a kapuban, ám sem Juraj Durco, se Tokaji Viktor nem volt hadra fogható. Így kissé felforgatott sorokat küldött csatába Jan Neliba vezetőedző. Mindenesetre Énekes Lajos másodedző bizakodó volt a kezdő sípszó előtt. „Eredményes játékra törekszünk pénteken, amely alapja a biztonságos védekezés. A legutóbbi Salzburg-meccsünkön jól mentek az emberelőnyök, és a támadóharmadban jól dolgoztunk, ráadásul sokszor ki tudtuk ugratni csatárainkat.”

Frank Banham és Magosi Bálint egy-egy próbálkozása jelezte, hogy a Fehérvár feltett szándéka, hogy ezúttal is legyőzze vetélytársát. Igaz ez eddig idén kétszer idegenben sikerült. Hosszú időre kapujához szegezte ellenfelét a Volán, más kérdés, hogy Ryan Duncan megugrása kis híján vendég találatot eredményezett, mivel teljesen egyedül vezethette rá a pakkot Munrora, de a hálóőr merész vetődéssel jelezte, nem számított számára, hogy néhány meccset ki kellett hagynia agyrázkódása miatt. Majd Mihály Árpád mozgatta meg Bernd Brücklert. Igazából megvoltak a hazai lehetőségek, de ezek kihasználására várni kellett.

Aztán a középső harmadból alig telt el egy perc, amikor megiramodott Banham jobbszélen, és irgalmatlanul nagy gólt ragasztott a hosszú sarokba. Vezetett ugyan a Volán, de láthatóan ez egyáltalán nem törte meg a vendégcsapatot. Sőt, Patrick Obrist ajtó-ablak helyzetben hibázott, a fiatal osztrák támadó lényegében oda lőhette volna a korongot, ahová akarja, de végül is Munro kiénekelte a sajtot a szájából. Ladányi Balázs, pedig néhány perccel később akár megduplázhatta volna csapata előnyét, ám egy kínálkozó lehetőséget elpuskázott.

A harmadik harmad elején rögtön Alexander Pallestrang veszélyeztetett, de ezen pillanatok alatt túllépett a publikum, ugyanis akárcsak az előző játékrész elején, most is megzörgette a Volán a hálót. Harlan Pratt kapott mesés passzt Banhamtől, a bekk, pedig apai-anyait beleadva a bal felső sarokba bombázott nyolc méterről.  Válaszképp Manuel Latusa éles szögből leadott lövése a kapuvas belső éléről vágódott vissza a mezőnybe. A hajrá felé igyekezve megszaporodtak mindkét oldalon a kiállítások, így az 51. percben is, amikor elgurulni látszott Daniel Welser gyógyszere, akit fejelésért végleges kiállítással büntettek. Még kimondani is kevés volt az idő, melyet fórban tölthetett a Volán, mivel három másodperc múlva leküldték Tyler Metcalfe-ot, majd Sofron István ütközését találták szabálytalannak. Így lett az előnyből hátrány, amit kibekkelt a Fehérvár, és a visszatérő Sofron hét perccel a vége előtt egy ragyogó lövéssel továbbított a jobb sarokba.  Alig telt el újabb perc, szinte lekopírozta ezt a gól Benk András, csupán annyiban változott a koreográfia, hogy a szélső a bal szélről talált be, bár akárcsak az előző esetnél, ebben is benne volt egy kicsit Brückler kapus. Azon drukkolt mindenki, hogy meglegyen Munro shutoutja, de négy perccel a befejezés előtt  Duncan centerezését Michael Duco ütötte közelről a kapuba.

A fehérváriak ilyen arányban is teljesen megérdemelten győztek, de vasárnap Linzben hasonló teljesítményre lesz szükségük a címvédő ellen.

Jegyzőkönyv:

SAPA Fehérvár AV 19 – Red Bull Salzburg 4-1 (0-0, 1-0, 3-1)

Székesfehérvár, 3467 néző

Vezette: Kamsek (szlovén), Potocan (svájci), Hribar (szlovén), Kovács B.

Fehérvár: Munro – Orbán (1), Sille, Magosi (1), Bailey (1), Benk 1 – Pratt 1, Hetényi P., Metcalfe (1), Johansson (1), Banham 1 (1) – Pozsgai, Horváth A., Ladányi, Vas M., Sofron 1 – Varga A., Hajós, Kovács Cs., Sikorcin, Mihály Á. Vezetőedző: Jan Neliba

Salzburg: Brückler – Davison, Boychuk, Regier, Komarek, Latusa (1) – Glenn, Mühlstein, Duncan (1), Duco 1, Samardzic – Heinrich, Duller, Kristler, Cullen, Di Benedetto – Trattnig, Pallestrang, Puschnik, Welser, Obrist. Vezetőedző: Pierre Pagé

Kiállítások: 6 perc illetve 9 perc + végleges kiállítás (Welser)

Edzőszemmel:

– Szeretném megköszönni a játékosaimnak, hogy végig összpontosítottak, látszott, hogy igen komolyan felkészültek a találkozóra. Jól mozogtak, jól korcsolyáztak, és nem utolsó sorban a taktikai utasításokat is maradéktalanul betartották a fiúk. Természetesen a jó védekezés is szerepet játszott a győzelemben, de a támadás, és a védekezés tökéletesen egyensúlyban volt ma. Megérdemelten nyertünk, bár azért nem szeretném az eredményt túlértékelni, mert még sok meccsünk van hátra, és vasárnap sem lesz könnyű dolgunk Linzben, ám a maihoz hasonló teljesítménnyel lehet keresnivalónk. – Jan Neliba a Fehérvár edzője

– A Fehérvár győzelme megérdemelt volt, mert nem játszottunk úgy, hogy nyerni tudjunk. Ragyogóan védett az ellenfél kapusa, a védekezésük is stabil volt, míg nálunk mind a védelem, mind a csatársor több játékosa mélyen az átlag alatt teljesített. Ez, pedig így kevésnek bizonyult a jól küzdő vendéglátókkal szemben. – Pierre Pagé a Salzburg edzője

Ajánlott videó

Olvasói sztorik