Sport

Hősies csatában kapott ki a Videoton

Az Európa-liga G csoportjának negyedik mérkőzésén jól állta a sarat a fehérvári csapat, aztán a Basel 80. percben elért találata döntött a három pontról.

„Az Európa Liga csoportkörének ebben a szakaszában már nem nagyon lehet meglepni egyetlen ellenfelet sem. Az FC Basel játszik hazai pályán, nekik van szükségük a pontokra, úgyhogy nem mi játszunk majd nyomás alatt.” – mondta Paulo Sousa a találkozót megelőző sajtótájékoztatón. Ennek fényében készült a gárda, de azért tudat alatt mindenkiben benne mocorgott a kisördög – ha a St. Jakob Parkban pontot szerezne a piros-kék alakulat, akkor nagy lépést tenne a továbbjutás felé.

Mindenesetre a Vidi-drukkereken semmi nem múlott. Több busszal, valamint gépkocsival, vonattal utaztak Baselbe, ahol csatlakoztak hozzájuk a Svájcban, és Németországban dolgozó magyarok. Össze is jöttek közel ötszázan, és bizony voltak olyan periódusok, amikor túlharsogták a hazai fanatikusokat.

Az első negyvenöt percben lényegében két veszélyes helyzetet alakított ki a vendéglátó csapat. Előbb a 23. percben Marco Stereller fejelte Markus Steinhöfer beadását két lépésről kapura, de Mladen Bozsovics ritkán látható mozdulattal tornászta ki a labdát a léc alól. Majd az előző találkozón eltiltott Alexander Frei előtt adódott százszázalékos lehetőség, de a 84-szeres válogatott gólzsák öt méterről a kivetődő Bozsovicsba lőtt.

A szünet után nyomott rendesen a Basel, bár az igazán nagy helyzetig nem jutottak el, mivel jól működött a Videoton betonvédelme. Ez egészen a 80. percig tartott, amikor a csereként beállt Mohamed Salah remek labdájával Streller fordult a kapura, lerázta Paulo Viniciust, és Bozsovics mellett kilőtte a kapu jobb oldalát. A fennmaradó időben nem tudta a Vidi nem tudta akaratát a Baselre erőltetni, a svájciak játszottak az idővel, nekik már nem volt sürgős, így gyakorlatilag esélye sem volt a Videotonnak az egyenlítésre.

A nap másik csoportbeli találkozóján 1-1-re végzett a Sporting CP és a KRC Genk, így a G-csoport állása:

1. Genk           8 pont (8-4)

2. Videoton     6 pont (5-5)

3. Basel           5 pont (4-4)

4. Sporting      2 pont (2-6)

Jegyzőkönyv:

FC Basel 1893 – Videoton FC 1-0 (0-0)

Basel 12743 néző

Vezette: Aranovszki (Andriejev, Bekker)

FC Basel: Sommer – P. Degen, Schär, Dragovics, Steinhöfer – D. Degen (Zouga, 91.), Díaz, Cabral, Stocker – Streller, A. Frei (Salah, 68.) Vezetőedző: Murat Yakin.

Videoton: M. Bozsovics – Brachi, Caneira, P. Vinícius, Szolnoki – Renato Neto, Mitrovics – Gyurcsó (Walter, 81.),, Sándor Gy. (Kovács I., 90.), F. Oliveria – Torghelle (Nikolics N., 71.) Vezetőedző: Paulo Sousa.

Gólszerző: Streller

Edzőszemmel:

– A jobb csapat nyert, főleg az első félidőt tekintve, amikor még jobban játszott a Basel. A második félidőben jobban tudtuk kontrollálni a játékot, kevesebb helyzetük volt, de pont ekkor szereztek gólt a hazaiak. Nem aggódunk, van még két mérkőzésünk. – Paulo Sousa a Videoton FC vezetőedzője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik