Sport

Tovább tart a Vidi hazai veretlensége

Az Európa Liga csoportkörének 3. fordulójában a Videoton FC hősies küzdelemben fektette két vállra a svájci FC Basel 1893 együttesét, és ezzel őrzi hazai veretlenségét.

Bár elővételben nyolcezer jegy gazdára talált, azt hihettük, hogy megdöntik a Sóstói stadion nézőcsúcsát a szurkolók. Ám nem ez történt, hiszen alig valamivel többen jöttek össze, mint az előzetesen jelzett jegyszám. Ettől függetlenül igazi kupahangulat uralkodott, és a vendégeket is elkísérte egy fél szektorra való fanatikus.

Jobban nem is kezdődhetett volna az összecsapás, mivel már a 2. percben Yann Sommer kapujában táncolt a labda. Alváro Brachi jobb oldali beívelését a rövid sarokra érkező Nikolics Nemanja kapásból öt méterről lőtte kapura, a labda megpattant Fabian Schäron, bal alsó sarokba perdült. A gól után beszorultak a fehérváriak, egyre-másra dolgozta ki helyzeteit a Basel. A 12. percben Marco Streller vette át tisztán a labdát a baloldalon, négy méterről lőtt, de Mladen Bozsovics bravúrral védeni tudott. Ez volt a vendégek első igazi nagy lehetősége! Majd a túloldalon Walter Lee gurított vissza jobbról az érkező Sándor György elé, aki 12 méterről, kapásból lőtt, Schär azonban szinte az utolsó pillanatban blokkolni tudta a gólba tartó labdát. A továbbiakban a vendégek mezőnyfölénye meddőnek bizonyult, és ezután szinte a semmiből megszületett a Vidi második találata. A 32. percben Egy gyorsan elvégzett szabadrúgás után Walter adott középre, Mitrovic lövését blokkolták. A szögletet Nikola Mitrovic rúgta be, Gyurcsó Ádám passzolta tovább, majd az előre húzódó Marco Caneira az ötösről, kapásból a kapuba lőtte. Még a félidő vége felé Valentin Stocker három méterről, sarokkal próbálta bevenni a kaput, de Bozsovics nagyot nyújtózkodva hárított.

A szünetben cserélt Murat Yakin, és az észak-koreai Pak Kvan Rjong beállításával próbálta támadójátékát frissíteni. Igazán nem sokat lendített csapat szekerén a 20 esztendős csatár, és a baseli rohamok is mintha alábbhagytak volna. Annyi izgalom azért akadt, hogy az 55. percben Stocker tört be a 16-oson belülre négy hazai védő között, elesett, de a játékvezető nem ítélt büntető, bár minimális kontaktus volt Paulo Vinícius részéről. Mindenesetre a félidő addigi legnagyobb helyzete a 70. percben Streller nevéhez fűződött, aki egy az egyben vezette Bozsovicsra a labdát, de a Videoton kapusa hatalmas bravúrral hárított. A hajrára ismét rendesen beszorultak a hazaiak, eredményesen bekkeltek – egészen a 91. percig, amikor egy jobboldali szöglet után Schär emelkedett a legmagasabbra, és öt méterről Bozsovics keze mellett a kapu közepébe fejelt. Ez azonban csupán szépségtapasz volt, a Videoton második hazai mérkőzését is megnyerte a csoportkörben, és hat pontjával szorosan tapad az egyel többet elérő, és listavezető KRC Genkre.

Jegyzőkönyv:

Videoton FC-FC Basel 1893 2-1 (2-0)

Székesfehérvár, 8106 néző.

Vezette: Zelinka (Pelikan, Nadvornik – csehek)

Videoton: M. Bozsovics – Brachi, Caneira, P. Vinícius, Szolnoki – Renato Neto, Mitrovics – Walter (Torghelle, 86.), Sándor Gy. (Tóth B., 73.), Gyurcsó (F. Oliveira, 79.), Nikolics N.  Vezetőedző: Paulo Sousa.

Basel: Sommer – Steinhöfer, Schar, Dragovics, Pak Dzsu Ho (Voser, a szünetben) – Cabral – D. Degen F. Frei, 72.), Díaz,  Stocker,  Salah (Pak Kwang Ryong, 57.) – Streller. Vezetőedző: Murat Yakin.

Gólszerző: Schär (öngól), Caneira illetve Schär

Edzőszemmel:

– Azt tudtuk, ha ma nyerünk, akkor komoly esélyünk lesz arra, hogy továbbjussunk a csoportból, de a következő három mérkőzésen is keményen kell dolgoznunk a továbblépésért. A játékosok megérdemlik a mai sikert is, mert minden edzésen maximális teljesítményt nyújtanak. Pontosan tudják, hogy mi kell a gólszerzéshez a mérkőzéseken, szakmailag minden eddiginél érettebbek. Pontosan tudjuk, milyenek az ellenfelek, realistának kell maradnunk. Ha sikerül továbbjutnunk a csoportkörből, az hihetetlen eredmény lenne, de ha mégsem, egyáltalán nem lennék csalódott. Egyre nagyobb a Videoton respektje Európában, ez ma is látható volt, mert a Basel mindig két támadóval játszik, de ma egy csatárral futballozott ellenünk. – Paulo Sousa a Videoton vezetőedzője

– Láttuk az ellenfél gyengéit és erősségeit, azt is tudtuk, hogy mely területen sebezhető a Videoton, az előnyökből próbáltunk gólokat szerezni, de nagyon jól védett az ellenfél kapusa. Még van lehetőségünk az előrelépésre, mindent megteszünk ezért a következő mérkőzéseken. Még nem tudom a vereség pontos okát, de az biztos, hogy nagyobb koncentráció szükséges a győzelmek megszerzéséhez. Még soha nem láttam így játszani a Baselt, eddig mindig kilencven percen át jól játszott a csapat, most azonban voltak hibák a játékunkban. – Murat Yakin a Basel vezetőedzője

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik