Sport

Újra Világliga-résztvevők a magyar pólósok

Férfi-vízilabdaválogatottunk ötév szünet után újból részt vesz a Világligában; a sorozatban többek között a világbajnok olaszokkal meccselünk.

“A hír igaz – nyilatkozta Török László a magyar szövetség (MVLSZ) sajtófőnöke szerda este. – Az MVLSZ elküldte a nevezést, s az ideiglenes menetrend szerint az első mérkőzésünket október 31-én a románokkal vívjuk idegenben.”

A nemzetközi szövetség, a FINA a 12 válogatottat három csoportba osztotta el, s Magyarország a sorsolás szerint Románia és Olaszország mellett Oroszország társaságában alkotja a C betűjelű négyest.

Kemény Dénes röviden nyilatkozott a vlv.hu-nak a Világligás szereplést illetően.

“A Világliga sorozat ideális lehetőség az új csapat építéséhez, tehát minden meccset meg kell ragadni ennek érdekében.”

Az A csoportba került az újdonsült londoni olimpiai bajnok Horvátország és a címvédő, idei Európa-bajnoki ezüstérmes Montenegró, továbbá Görögország és Törökország, a B jelű kvartett tagjai pedig Spanyolország, Németország, az ötszörös Vl-győztes Szerbia, valamint Macedónia, bár utóbbi részvétele egyelőre bizonytalan.

A versenykiírás értelmében a három kvartettben oda-vissza alapon zajlanak majd a meccsek, s a hat forduló alapján kialakuló végső sorrend szerint a három csoportgyőztes, továbbá – európai színhely esetén – a házigazdák nemzeti csapata jut be a Szuperfináléba.

A londoni ötkarikás játékokon ötödikként zárt magyar válogatott összesen öt alkalommal állt rajthoz, s eddig utoljára 2007-ben indult a Világligában, míg Szerbia és Montenegró egy év szünet után vesz részt újfent ebben a sorozatban. Kemény Dénes szövetségi kapitány legénysége a legutóbbi szerepléskor második lett a szerb alakulat mögött, korábban két ízben – 2003-ban és 2004-ben – az első helyen végzett, a nyitóévben, 2002-ben a harmadik, 2005-ben pedig a második volt.

Ami a női válogatottat illeti, a londoni olimpián negyedik együttes is nevezett a 2012-13-as Vl-küzdelmekre. Merész András együttese mellett Európából Spanyolország, Görögország, Olaszország, Hollandia és Oroszország nemzeti csapata próbál még szerencsét.

A hölgyeknél a kontinentális selejtezőket 2013. január 23. és március 16. között bonyolítják le, míg a férfiakéhoz hasonlatosan nyolccsapatos döntő, benne négy európai válogatottal, a jövő év júniusában lesz.

A Világliga csoportbeosztása
A csoport
Horvátország
Görögország
Törökország
Montenegró

B csoport
Spanyolország
Németország
Szerbia
Macedónia (részvétele még bizonytalan)

C csoport
Románia
Olaszország
Oroszország
Magyarország

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik