Gömöri Zsolt (gömöri zsolt, )
Sport

Nem szerencse, kemény munka

Elégedetten nyilatkozott, ugyanakkor a felkészüléshez szükséges támogatás fontosságát is hangsúlyozta a londoni paralimpia záróünnepségének másnapján Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke.

“Az érmek számát tekintve dupláztunk Pekinghez képest, akkor egy arannyal és öt bronzzal tértünk haza, most viszont 2 arannyal, 6 ezüsttel és 6 bronzzal zártunk – mondta a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke, Gömöri Zsolt.

“A küldöttség maximálisan teljesített, nem szerencsével, hanem megérdemelten szereztünk dobogós helyeket, kemény munka gyümölcsét aratták le most a sportolók és edzők. Négy éve 30 millió forint állt rendelkezésünkre a felkészüléshez, ezúttal már 66 millióból gazdálkodtunk, persze ez természetesen nem olyan algoritmus, hogy dupla pénzhez dupla éremmennyiség társul.”

A sportvezető kifejtette, hogy londoni teljesítményük alapján a magyarok a világ teljes mezőnyének első harmadához tartoznak, ezt mutatja, hogy Magyarország a 38. helyen végzett az összesített éremtáblázaton.

Ami a parasportolók jutalmazását illeti, az MPB-elnök közölte:

“Az olimpia az olimpia, a paralimpia pedig paralimpia. A két verseny nem egy és ugyanaz. Nálunk elsősorban nem a díjazásban, hanem a felkészülésben lenne szükség anyagi támogatásra. Azt szeretnénk elérni, hogy egy érem se érjen kevesebbet, mint Pekingben. 2008-ban kétszer akkora jutalom jött össze, mint előtte a teljes négyéves szakmai keret, ez így nincs rendjén. A sportolóink segítése a Gerevich-ösztöndíjon vagy a versenyeztetés finanszírozásán keresztül fontosabb, mint négyévente egy kimagasló jutalom. Nem egy versenyzőnk panaszkodott, hogy három műszak mellett próbál eredményesen felkészülni…”

London tanulságairól, valamint a 2016-os célokról szólva Gömöri Zsolt kijelentette:

“A riói felkészülésben már a teljes csapatnak részt kell majd vennie, beleértve az egészségügyi ellátást is. Edzőtáborok csak idén, a paralimpia évében jöttek össze, pedig célszerű lenne a folyamatos munka biztosítása. Úszóinkat és sportlövőinket is világcsúcsokkal verték meg az ellenfelek, nagyon gyorsan fejlődik a parasport versenyrendszere, ezzel kellene nekünk lépést tartani.”

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.