Sport

Az elődöntőig meneteltek Marosiék

A Székesfehérváron lakó, legjobb magyar párosjátékos a WTA Premier 5 cincinnati tornáján kiemelkedő sikert ért el patrnerével, és az elődöntőbe jutott.

Először igencsak szomorú volt Marosi Katalin és párospartnere, Darija Jurak: nem elég, hogy egy hete Montrealban szoros, első fordulós vereséggel indították az amerikai keménypályás túrájukat, a második állomáson, Cincinnatiben a páros feliratkozása során kiderült, épphogy lemaradnak a versenyről. Ezt követően azonban a magyar-horvát kettősre váratlanul rámosolygott a szerencse…

Mint a főtábláról lemaradottak közül a legjobb összesített rangsorú páros, Marosiék első várakozóként (alternate) reménykedhettek abban, hogy a főtáblára besorsoltak közül valaki mégsem vállalja a játékot. Mivel a cincinnati torna a WTA Premier 5 kategóriájába tartozik, ahol rengeteg világranglista pontért, valamint – egyéniben és párosban összesen – több mint 2 millió dollárért folyik a küzdelem, általában a sérült játékosok még összedrótozva is vállalni szokták a részvételt, így csekélynek tűnt a beugrás lehetőségének valószínűsége.

A csoda azonban mégis megtörtént, ráadásul a negyedik kiemelt Maria Kirilenko, Nadia Petrova páros lépett vissza utóbbi játékos szédüléses tünetei miatt. Mindez azt jelentette, hogy Katáék az orosz páros helyét vették át a táblán, és megillette őket az első négy kiemelt kiváltsága, hogy az első fordulóból játék nélkül jutnak a másodikba, ahol a két szlovák világklasszis Dominika Cibulkova és Daniela Hantuchova várt rájuk.

Pontosabban csak várt volna, ha a páros meccs előtt néhány órával Cibulkova jobb könyöke meg nem sérül az egyéni mérkőzésén – azaz Marosi és Jurak úgy jutott be a negyeddöntőbe, hogy egyetlen labdamenetet sem kellett megnyernie. Nyugodtan kijelethető, hogy Kata pályafutása során először kapott bármit is „ingyen“, és másnap rögtön bizonyította, hogy egyáltalán nem érdemtelenül…

A legjobb nyolc között ugyanis egy bombaformában lévő amerikai kettős, Varvara Lepchenko és Sloane Stephens keresztezte az útjukat, és az összecsapást a döntő szettként funkcionáló szuper-rövidítésben 10-8-ra megnyerték Marosiék – következhetett az elődöntő a wimbledoni döntős és olimpiai ezüstérmes csehek ellen!

Pénteken tehát a 2.168.400 dolláros torna páros döntőjébe jutás volt a tét a Jurak/Marosi – Hlavackova/Hradecka mérkőzésen, mely az elődöntőhöz kísértetiesen hasonló, roppant szoros küzdelmet hozott, de az elveszített első, majd megnyert második játszma után ezúttal az ellenfél javára dőlt el a szuper-tiebreak 10-8-ra, azaz minimális különbséggel a csehek jutottak a fináléba.

A Premier 5-ös verseny elődöntője Marosi Katalin pályfutásának egyik legnagyobb sikere, melynek köszönhetően 395 ranglistaponttal gazdagodott, és hétfőtől már az 55. hely környékén fogják jegyezni a WTA páros világranglistáján, ami eddigi legelőkelőbb helyezése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik