Sport

A bronzéremért játszhat a Mocsai-csapat

nagy lászló (nagy lászló, )
nagy lászló (nagy lászló, )

A magyar férfikézilabda-válogatott 27-26-ra kikapott a svédektől az olimpiai kézilabdatorna elődöntőjében.

Az Izland elleni drámai negyeddöntő után újabb skandináv akadály tornyosult a Mocsai-csapat előtt. A dánokat búcsúztató svédek kissé nagy mellénnyel készültek ellenünk, de a pályán ez már nem látszódott.

Lényeges kérdés volt, hogy idegileg, fizikailag melyik csapat van jobb állapotban – pontosabban kevésbé lestrapáltan.

Összefoglaló:

Az ellenfél lendületes erőkézivel nyitott, ezzel azonban nem tudott kifogni Mocsai Lajos csapatán. Ami problémát okozott, az az emberelőny volt. Több gólt is kaptak a magyarok emberelőnyben, és részben ennek is köszönhetően a félidőben 15-12-re a svédek vezettek.

A fordulás után a feladat adott volt: le kellett dolgozni a három gólt. Sajnos ez eleinte nemigen sikerült, aztán egy újabb emberelőnyben másfél perc alatt három magyar gól született, ezzel egyre feljöttek Császárék.

A svédek kezdtek idegesek lenni, reklamáltak. Azonban így is visszaállították a háromgólos különbséget, amiben a kemény svéd védekezés mellett a magyar hibák is közrejátszottak.

Fazekas Nándor viszont ekkor lehúzta a rolót, a legjobbkor! Elöl azonban voltak bizonytalanságok, így az utolsó tíz perc is háromgólos svéd előnyben és magyar emberhátrányban kezdődött.

Aztán megint Fazekas, aki kettőt védett, kettőt indított, és már megint csak egy gól volt a hátrány (23-24).

Az utolsó öt perc magyar emberelőnnyel és a szokásos Fazekas-bravúrral kezdődött (24-25). A végén a remek védekezés hiábavaló volt, Iváncsik a keresztlécet, Harsányi a svéd kapust találta el, nem tudtunk egyenlíteni, a svédek egy góllal, 27-26-ra nyertek, övék a döntők, Nagy Lászlóék viszont még elcsíphetik a bronzot.

Ehhez a péntek esti horvát-francia elődöntő vesztesét kell majd legyőzniük.

Fazekas bravúrosan védett, de ez kevés volt (Fotó: MTI)

Kézilabda, olimpiai elődöntő, férfiak

Magyarország-Svédország 26-27 (12-15)

Basketball Arena, 12 ezer néző, vezette: Geipel, Helbig (németek)

Magyarország: Fazekas, Mikler – Ilyés (3), Császár (8/4), Mocsai (1), Iváncsik (3), Harsányi (3), Putics (5), Laluska, Nagy L., Vadkerti, Zubai (2), Schuch, Lékai (1). Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos

Svédország: Andersson, Sjostrand, Gustaffson, Andersson (5), Kallman (5), Jernemyr, Ekberg (6/1), Doder (1), Larholm (1), Karlsson, Jakobsson, Petersen (4/3), Ekhdal (4), Nilsson (1). Szövetségi kapitány: Staffan Olsson

Az alábbiakban olvashatják a Sport24 szöveges, helyszíni közvetítését:

VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK, A MIEINK A BRONZÉREMÉRT JÁTSZHATNAK TOVÁBB!

60. PERC: Betalálnak, majd jön egy magyar gól.. Öt másdoperc van hátra, 26-27!

Mintha az Izland elleni meccsen lennénk. Ugye, fiúk?

60. PERC: A svédek időt kérnek, 58 másodperc van hátra, ők támadnak.

59. PERC: Ilyen nincs. Megkapjuk a labdát, Harsányi ziccerben a kapust találja el.

58. PERC: Andersson belőtte messziről. 24-26, majd Nagy adott Zubainak gólpasszt, 25-26. Borzasztó izgalmas utolsó másfél perc.

58: PERC: A gyors magyar akció végén Iváncsik Gergő ejtett, kapufaaaaa…

57. PERC: Passzív a svédeknél, újra az egyenlítésért támadhatunk. Mocsai Lajos időt kér.

56. PERC: Megint Fazekas! A magyar akciónál Mocsainak belemenést fújnak. Kapitányunk reklamál, sárga lapot kap.

55. PERC: Fazekas-bravúr, majd Nagy László átlövésből a blokkba lő. Iváncsik pedig a kapusba, Lékai asszisztja után. A labdát elvesztettük, de emberelőnybe kerültünk.

54. PERC: Közben a csarnok felett röpköd az a helikopter (behallatszik), amely folyamatosan körözget az Olimpiai Park felett. Lékai Mátééééé óriási mákos gólja. Harcoljatok, harcoljatok! – Harcolnak! 24-25!

53. PERC: A szélről Kallman talál be, újra kettő, 23-25!

53. PERC: Időt kért a svéd kapitány.

53. PERC: FAZEKAS-VÉDÉS, IVÁNCSIK AZ INDÍTÁSBÓL, ÉS FELPATTANÓ-ORDÍTÓ MAGYAR ÚJSÁGÍRÓK. 23-24!

52. PERC: Harsányi helyrehozza hibáját, gyors indításból közelítünk, közelítünk. 22-24!

51. PERC: Puticsot két percre kiállítják.

51. PERC: Mocsai Tamás nagyon gyorsan ellőtte a labdát, a falba. Meglesz-e a csoda még egyszer??

50. PERC: Büntető a svédeknek, Harsányi rántotta le a szélsőt. Mikler állt a kapuba, nem tudta megfogni, 21-24!

49. PERC: Császár lövését védi a svéd kapus, a magyar játékos a földön marad. Érkeznek a gyúrók, Csaszinak nagyon fáj a bokája. Nem tud ráállni, ápolják a kispadon.

48. PERC: Újra Fazekas! Majd még egyszer! Meccsben tart minket ez a fiú! (Előtte belemenést fújtak ellenünk!)

47. PERC: Fazekas-védés, nagyon kellett!

46. PERC: Negyedóra van hátra, bele kell húzni. Császár csodálatos átlövésgóllal hozza közelebb a mieinket. 21-23! A nyolcadik gólja.

44. PERC: Nagy László eladja a labdát, Kalmann az indításból betalál, 20-23! Az újabb magyar támadás Putics-kapufával zárul.

43. PERC: Jön Sjostrand, ami azt jelenti, hogy hetest kaptunk. Császár lövését megfogja…

41. PERC: Kicsit elhamarkodottan dobta el Putics, de nem haragszunk rá, hiszen eddig ő a nyerőemberünk. Andersson közben büntetőt harcol ki: Petersen értékesíti. 20-22!

41. PERC: Fazekas fog egy nagyot. Egyenlíthetünk!

40. PERC: Már csak egy!!!!!! Harsányi Gergely a letámadás végén eredményes! 20-21!

39. PERC: Gyönyörű magyar gól: Mocsai játszotta be Zubainak, aki teljesen tisztán lőtt a kapuba, már csak két gól a differencia, 19-21!

38. PERC: Ahogy kiegészültünk, a svédektől kiküldik Petersent, mit vagyunk előnyben. Császár talpról, lendületből: 18-21!

37. PERC. Végre Iváncsik Gergő is betalál, majd a svédek elveszítik a labdát. Harsányi ziccerben a kapusba lövi, a gyors kontrából Kallman nem… 17-21! A svéd a gólja után megsérül, le kellett kísérni. A combját kötik be.

36. PERC: Ajjaj: előbb egy már kintről visszajövő labdát halásztak le a svédek és Petersen révén a kapuba is juttatták, majd jött egy belemenés a mieink részéről, és hogy még rosszabb legyen a helyzet, Nagy Lászlót két percre kiküldik a német bírók. Ekberg a szélről kihasználja, négy góllal vezet Svédország: 16-20!

35. PERC: Császár megint hetesből talál be, ez a hatodik gólja. 16-18!

34. PERC: Putics Barna villog, Császár asszisztját lövi a kapuba, egy extra teljesítményünk van. Ekberg révén a svédeknek is, 15-18.

33. PERC: Nándi, Nándi, az első védés. Mégis hetest kapnak a sárga-kékek, Petersen lövéséhez nem tud elég hosszút nyújtózkodni a Veszprém kapusa. 14-17!

32. PERC: Andersson válaszol neki, majd Nagy László a blokkba lövi a labdát. Egyelőre nem nyújt extrát a magyar klasszis, de ami késik, eljöhet. Büntető a mieinknek, Császár természetesen az ítéletvégrehajtó: 14-16!

31. PERC: Fazekas a kapuban mostantól, Császár Gábor pedig megszerzi a félidő első gólját.

31. PERC: A mieink kezdik a második játékrészt.

MINDENT BELE, JÖN A MÁSODIK FÉLIDŐ!

Táncolnak a drukkerek a lelátón, tényleg igazi ünnep ez a meccs, legyen bármi is az eredmény. A szpíker hullámzásra buzdít, meg is érkezik! A Queen We will rock you című dala is.

A szünetben táncosok szórakoztatják a szurkolókat a 12 ezres Arénában. Mindkét válogatott 24 alkalommal lőtt kapura. A svédek három, a mieink egy kiállítást kaptak. A mezőny legeredményesebb játékosa jelenleg a négygólos Putics és Ekberg.

Hamarosan kezdődik a második félidő.

Nehéz mérkőzés: a magyar válogatott eddig egyedül az emberelőnyös helyzetekben nem tud megfelelőt nyújtani, a játékvezetők eddig velünk vannak, de nem tudjuk kihasználni a fórokat. Sőt, sok gólt kaptunk emberelőnyben, ennek pedig az lett az eredménye, hogy 30 perc után három góllal vezetnek Steffan Olsson fiai.

Ez még bőven ledolgozható hátrány, a második félidőben a védekezésben kell javulnia a Mocsai-csapatnak. A svédek a mérkőzést megelőzően azt mondták, a magyar csapat nem elég ügyesen bánik a labdával.

Hogy ez így van-e, nem tudjuk, mindenesetre fel van adva a lecke Császáréknak. A svédek az Európa-bajnok dánokat verték meg a negyeddöntőben. Egyébiránt az olimpiai selejtezőtornát éppen Svédországban vívtuk, de a hazaiak elleni utolsó meccsnek már nem volt tétje, hiszen mindkét csapat korábbi két győzelme okán biztosította helyét a londoni olimpuián (ezzel együtt a meccset a végjátékban elveszítettük).

VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK!

30. PERC: Császár a félidő legvégén szépít az eredményen, 12-15!

30. PERC: A svédek szépen támadtak, kinyílt a magyar fal, ezt pedig Larholm kihasználta. Tíz másodperccel a félidő vége előtt Andersson védet nagyot.

29. PERC: A negyedik gólt kapjuk emberelőnyben, Ekdahl, 11-14!

27. PERC: Újra emberelőnyben kapunk gólt, Nilsson messziről, Mikler kicsit balszerencsésen ült le, 11-13! Újabb svéd kiállítás, Petersen megy le Mocsai meglökése után.

26. PERC: Olsson mester időt kér. Micsoda játékos volt.

26. PERC: Petersen csak betalál hátrányból, de Harsányi megszerzi az első szélsőgólunkat. Pokoli lesz a végjáték, készüljünk fel rá. 11-12!

25. PERC: Lékai dicséri meg Puticsot, mert Nagy László passzát azonnal a kapuba vágta, gyönyörű találat, ismét csak eggyel mennek. 10-11!

24. PERC: Karlssont másodszor is kiküldik, jó lenne ezt most kihasználni.

24. PERC: Mocsai visszahúzta, 9-10, majd Andersson volt nagyon szemfüles, messziről azonnal ellőtte a szabadot. 9-11!

22. PERC: Ekberg emberhátrányból talált be, nagy gólcsendet lezárva. A mieink belemenés miatt ismét elvesztik a labdát. Sajnos, emberelőnyben ez most hiba volt. Főleg azért, mert Andersson talpról is betalál, 8-10.

21. PERC: Karlssont küldték ki, emrt Lékai Mátét meglökte kissé. Kár, hogy lépés miatt elveszik a magyar támadás közben a labdát a játékvezetők.

20. PERC: Elhibázott magyar támadás után elhibázott svéd következett: természetes, hogy kicsit izgulnak a srácok. Tulajdonképpen mindkét csapat döntőbe kerülése meglepetés lenne. Mocsai Lajos időt kér a magyar akció közben.

19. PERC: Mikler kivédte Ekberg hetesét. Mit nekünk kapufa, ha van egy jó kapusunk. Vagyis kettő.

19. PERC: Az első kiállítás, Schuch Timuzsint küldik ki, miután lerántotta Ekdahlt.

18. PERC: Császár újabb hetese ezúttal a kapufán csattan.

16. PERC: 7-7, szép svéd átlövésgól. “Ria, ria, Hungária” – kezdte el a lelátó. Bizony, elkél a segítség, ugyanis éppen csak össze tudtuk szedni az eladott labdát a következő támadásnál. De ha már összeszedtük, Putics révén góllal is fejeztük be, Barna góljára Ekberg azonnal reagált. Nagy meccs.

15. PERC: Császár brilliáns passzt adott Zubainak, elé beálltak a vonalon, hetes következett. Sjostrand, a másik svéd kapus nem tudott mit kezdeni Császár lövésével. 7-6!

15. PERC: Nilsson beállóból betalál, de a bírók nem adnak gólt, helyette hetest ítélnek. Ekberg lőtte Mikler csípője mellett a hálóba, 6-6!

14. PERC: Gyönyörűű: megtalálta a bal felső ficakot Putics Barna, így 3-4 után már 6-5, ide!

13. PERC: Putics gólja után elloptuk a labdát, de Nagy Laci Anderssonba lőtte ziccerben. 10 másodperc alatt fordíthattunk volna, de egyelőre meg kell elégednünk az iksszel. 5-5!

Hihetetlen, de mindjárt elérkezünk a félidő feléhez.

11. PERC: Császárt eltiporták, de a labdát elvették tőlünk. Jernemyr meg is lépett vele, de ahogy örült a góljának, szomorkodhatott is, pár másodperc múlva Iváncsik Gergő ejtette át a svéd hálóőrt. 4-5!

9. PERC: Fazekas Nándor hajtja a kispadról a magyar támadást: Ilyés megpróbálta meglepni Andersson kapust, de nem sikerült, Ekdahlnak igen. Harsányi sárgát is kapott az akció során, 3-4, először vezetnek a svédek.

7. PERC: Remek svéd bejátszés a beállónak, majd még remekebb védés Miklertől, ziccerben. Bekezdett a magyar kapus! Kár, hogy aztán Andersson átlövésből betalált. Rendületlen magyar hangzavar a lelátónm, és egy elvett labda a magyar támadásnál.

5. PERC: Karlsson szabálytalankodott Császárral szemben, sárga, hetes, a sértett lazán értékesíti, ismét előnyben, 3-2!

4. PERC: Nagyon jók a blokkok eddig, az előbb a svédek kétszer is jól védekeztek, majd Császár Gábor talpról mellélő. Az ellentámadásnál Kallman lő kapufát. Gyors a meccs, Ilyés talál be, majd Nilsson beállóból. 2-2!

3. PERC: Dooder egyenlít – 1-1!

2. PERC: Ilyés Ferenc átlövésgóljával megszereztük a vezetést, előtte Ekdahl kapott sárga lapotb. 1-0!

1. PERC: Kééét Mikler-védés kezdésnek, a kissé passzív svéd támadás végén. Sokkal hangosabbak a magyar drukkerek!

1. PERC: A magyar csapat így kezdett: Mikler – Iváncsik G., Ilyés, Harsányi, Zubai, Nagy L., Schuch Timuzsin.

Elkezdődött a meccs! A svédeké az első támadás.

KÖVETKEZIK AZ OLIMPIAI ELŐDÖNTŐ!

17:58: Német játékvezetőink lesznek, Lars Geipel és Marcus Helbig fújnak majd. Szeretjük őket.

17:57: A másik elődöntőben a horvátok a franciákkal találkoznak majd.

17:54: Francia, brit, dán és német drukkerek és zászlók is együtt mozognak a lelátón. Most szólítják be a csapatokat.

17:52: Ezzel a számmal hangolják a nézőket. Sikerül!

17:46: 12 000 ember fér be a Basketball Arénába. Telt ház lesz (mindjárt meg is telik a lelátó).

17:44: Akrobatikus bemutatót tartanak fiatal srácok a játéktéren. Ügyesek, ők is, a közönség pedig már most nagyon lelkes. Az előbb egy magyar srác angolul érdeklődött nálam, hol vannak a lelátón a magyar tudósítók. “Itt vagyunk” – válaszoltam. “Akkor kemééényen!. Ez nagyon kemény lesz!” – mondta ezután a Svájcból a meccsre érkező drukkerünk. Tényleg az lesz.

17:39: “Incredible save” – mondta a visszaemlékező videóban a narrátor, amikor Fazekas Nándor hétméteres védéséről volt szó. Na igen, azt sosem felejtjük majd el, nem beszélve a 7 másodperc múlva következő Lékai-gólról, amivel Izland ellen egyenlítettünk.

17:37: A fantasztikus hangulatú csarnokban a helyi szpíker csinálja a hangulatot, és ismertetik a szabályokat is azoknak, akik nem ismerik ezt a játékot. Mi nagyon is ismerjük.

17:35: Már nagyon dobog a szívünk itt a Basketball Arénában, és ezzel nem csak mi vagyunk így.

Lehengerlő, bámulatos, csodálatos – és még sorolhatnánk a jelzőket, amikkel a magyar csapatot lehetne illetni. Mocsai Lajos együttesétől a csoportból való továbbjutást várta el mindenki, a magyar fiúk azonban ezt a teljesítményt is megfejelték, ugyanis az Izland elleni thrillerben elődöntőbe jutottak.

Az ellenfél Svédország lesz, amely szintén nagy meglepetésre búcsúztatta a világ- és Európa-bajnok Dániát. Bővebb beharangozónkat IDE kattintva olvashatod el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik