Sport

Heroikus küzdelemben legyőztük Szerbiát!!!

Császár Gábor (császár gábor, )
Császár Gábor (császár gábor, )

A magyar és a szerb válogatott is egyaránt egy győzelemmel és három vereséggel állt csoportjában a továbbjutásról döntő mérkőzés előtt. A magyar válogatott gyengébb első félidőt követően fantasztikusan játszott, és elsősorban Mocsai Tamás és Fazekas vezérletével három gólos győzelmet aratott (26-23). Nyolc között a Mocsai csapat!!

A mérkőzés összefoglalója: A magyar férfi-kézilabda-válogatott felnőtt a feladathoz és hozta azt az egyáltalán nem kötelezőt, amit reméltek, amit megvalósíthatónak, kivitelezhetőnek gondoltak Mocsai Lajosék – legyőzte a szerb válogatottat (26-23)!! Ne feledjük, azt a szerb válogatottat, amely januárban ezüstérmes volt az Európa-bajnokságon.

Csapatunk jól kezdett a mérkőzésen, az első öt percben vezettünk (3-1), aztán megtorpant a válogatott – különösen támadásvezetésben. Rendre nem sikerültek az akcióink, még a leindításokból adódó egy-egy elleni ziccereket is kihagytuk 75 százalékban, így végig kapaszkodva 11-9-es hátrányban mehettünk pihenőre.

Alighanem Mocsai Lajos is azzal foglalkozott, hogy megtalálja a pontatlanság okát. Hogy mit mondott a srácoknak az nem tudjuk, az viszont biztos, hogy szerkezetében váltott a csapat. Támadásban a Lékai-Császár-Mocsi hármas volt a pályán, míg az addig a szerb kapu előtt gyengélkedő Ilyésre csak védekezésben számított úgy, hogy a hatosfal közepére rendelte Nagy Lászlót is. (A világ legjobb kézilabdázója a második félidőben lényegében egyszer keveredett kapu elé – az utolsó, 26. gólunkat dobta.)

Egy biztos, a váltásnak köszönhetően összeállt a védekezésünk és hatékonyabb lett a támadásunk is. Előbb utolértük (14-14), majd el is hagytuk a szerbeket és a második féidő 18. percétől 2-3 gólos előnyünket tartva végül hatalmas küzdelemben nyerni tudtunk.

A magyra csapatot Mocsai Tamás lendítette át a holtponton, vitte a hátán. Fantasztikus 10/9-es, 90 százalékos lövőteljesítménnyel sokat tett a sikerért. A második félidőre Fazekas teljesítménye is feljavult. Összességében ugyan “csak” 35/12-es, 34 százalékos védésmutatóval zárt, de ha tudjuk, hogy a második félidőben volt védései többsége, akkor mindjárt felértékelődik teljesítménye.

A magyar válogatott nagy valószínűség szerint a másik csoport győztesével Izlanddal – csoda lenne, ha nem győznék le ma a briteket – találkozik majd, az elődöntőbe jutásért.

Zubai Szabolcs hatalmasat birkózott

Az alábbiakban a mérkőzés élő, szöveges közvatítését olvashatják!

Fantasztikus!! Bravó Magyarország, bravó fiúk!! Magyarország-Szerbia 26-23

30. perc: Gyakorlatilag végig hátrányra ítélték a magyar csapatot a bírók, úgy, hogy éppen az ihletett formában lévő Mocsait vették kii. Felállunk az időkérés után, amikor Nagy Laci visszatér támadásba és hátrányból lő hatalmas GÓÓÓÓÓLT!! 26-23 Fazekas még véd egy óriásit, de ez már nem oszt, nem szoroz, mert utána már csak pattogtatunk, pattogtatunk, a szerbek meg elkeserednek, mert ők is tudják: Magyarország bejutott a negyeddöntőbe ők pedig utazhatnak haza!!!

29. perc: Kihasználják a hátrányt, Prodanovic lő gólt a széléről, amikor 1:02-vel a vége előtt Mocsai időt kér!! 25-23

28. perc: A magyar csapat legjobbját Mocsait küldik ki a norvégok 2:12-vel a vége előtt. Már elnézést, de ezek nem normálisak. Viszont kapufát dobnak a szerbek és nálunk a labda!!!

27. perc: Éppen négy  perc van még hátra, amikor Ilic gólt lő. Mocsai Isten!!! 10. kísérletből 9. gólját lövi be!!! Ez kérem 90 százalékos hatékonyság!!! Fantasztikus!! 25-22

24-26. perc: Gyors gólváltás, magyar részről Császár, szerbektől Stankovic talál be. 23-21, amikor Harsányi 7. próbálkozásából 5. gólját lövi. De jó ezt leírni, újra hárommal megyünk!! 23-20 A szerbek kikérik az utolsó idejüket is. Mocsainak van erre még két lehetősége – ha minden kötél szakad!

23. perc: Elkaptuk a fonalat, csak maradjon is így. Nagy Laci és Illyés csak védekezésben van bent, húz falat a szerb átlövők elé, míg támadásban jól működik a Lékai-Császár -Mocsai hármas. Utóbbi ellen befújnak közben egy büntetőt, állítólag belül védekezett, de kézilabdában ki nem?? 22-20

22. perc: Nagy Laci jön védekezésben Zubai helyett, amikor Nikcevic most nem hibázza el. Az ellentámadásból Császár lő hatalmas gólt! 22-19

19. perc: Transzban a közönség, amikor Fazekas megint hárítja Nickevic lövését! Csásár tör be és szerez gólt! 21-18 és megint mi támadunk, mert Ilic kapkodva elvállaja talpról, amit FAZEKAS hárít.

18. perc: Ilic szépít, de most már ők széíptenek, de jó ezt leírni, csak maradjon is ez a trend – Harsányi lő gólt!! 19-18 A szerbek kapuscserével próbálkoznak, de ez sem használ, a csak védekezésben pályán lévő Schuch rohan el a labdával és lő gólt. Kettővel megyünk!!! 20-18 A szerbek időt kérnek!

15-16. perc: Megint kapaszkodnunk kell, amiben semmi baj nincs, ha bírjuk. Végül is elég egyszer vezetni a meccsen – a végén. Császár ennek szellemében szépít, majd MOCSAI – most már csupa nagy betűvel – bevágja 7. gólját, majd a 8.-at is. Vezetünk!!!!!!! 18-17

14. perc: Sesum lő átlövésgól 9-ről a szerbeknek, majd labdát vesztünk és Prodanovic révén megint gólt kapunk. 15-17

13. perc: Megint a szerbek vezetnek Ilic lőtt gól. 14-15 Az ellentámadásból ki más, Mocsai lő gólt! Megint egál!! 15-15

11. perc: Fazekas megint és megint véd!!!! A támadásunkat megtörik a játékvezetők, valamiért, csak ők tudják miért mielőtt felállhattunk volna, elveszik tőlünk a labdát.

10. perc: Fazekas egymást követő harmadik védését mutatja be, most Sesum lövését fogja, támadunk a vezetésért. Zubait játsszuk meg beállóban, akinek “kitépik” a jobb lábát, most őt ápolják, de szerncsére visszaáll! Lékai lövését fogja Stanic.

9. perc: Fazekas bravúr, végre megtöri az eddig 3/3 góllal rendelkező Prodanovic lendületét, az ellentámadásból Császár szó szerint kilövi Stanic kapust, akit ápolni kell. A szerbek jönnek, mi szusszanunk egy kicsit.

8. perc: Védekezünk, miközben vagy 2000 magyar torokból zúg a Mindent bele! Fazekas véd egy hatalmasat és Vadkertit indítja, aki végre bever egy leindítást! Egyenlítünk!!!! 14-14

6. perc: Mocsai veszi hátára a csapatot, nagy gólt lő 12-14. csak ennek az állandó kapaszkodásnak lenne már vége!!! Kivédekezünk megint egy szerb támadást és megint Mocsai, aki megállíthatatlan 5. gólját lövi!! 13-14

4.-5. perc: Nagy ellen fújnak büntetőt a játékvezető, Laci és Mocsai is vitatja, de mindhiába, hajthatatlanok a játékvezetők 11-13 Az ellentámadást még mindig előnyben kezdejük, de nem sikerül gólra váltani az előnyt. Vujin viszont belövi. 11-14

3. perc: Harsányi megint lerohanja a szerbeket, akik nem válogatnak az ezsközökben, Nikcevic ver neki oda hatalmasat hátulról. A ziccer megint kimarad, de kiállítással, és hetessel “jutalmazták” a szerbeket!! Császár értékesíti a büntetőt!! 11-12

2. perc: Még az előnyünk vége előtt Mocsai a kapussal együtt belövi a labdát – kapaszkodunk, kapaszkodunk!!. 10-12

1. perc: A szerbek kezdhetik a második félidőt. Hátrányban – gólall. 9-12

A statisztikák azt mutatják, hogy 23 kapuralövésből 9 gólt lőttünk összesen, ami 39 százalék – gyatra. A szerbek csak annak köszönhetik az előnyöket, hogy ők 18/11-es mutatóval rendelkeznek e téren, ami 61 százalék. 4 lerohanásból, egy, az egyben a kapus elleni helyzetből 1 gólt lőttünk. Na ezen kell javítani.

Második félidő:

Első félidő:

Ellentámadásra már nincs idő. Vége az első félidőnek. A magyar csapat remekül védekezik, viszont rendkívül pontatlan a támadás vezetésben. Számos bosszantó eladott labda és kihagyott ziccer jellemzi a játékunkat. Mocsai Lajosnak leginkább a fejekben, a koncentráció terén kell rendet tenni. Ha sikerül még meg lehet a győzelem!

29-30. perc: Fazekas pillanatai jönnek – spárgázva véd. A szerbektől passzív játék miatt elveszik a labdát, indítunk, lerántják Vadkertit, kiállítás!! Előnyben játszhatjuk végig az első félidőt, szépíthetünk!! És igen, Mocsai gyorsan belövi 9-10 Sesum hátránybó, talpról, 8 méterről elveri a magyar hónaljak alatt. Iszonyatosan nagy gól. 9-11

28. perc: Nem hisszük el! Negyedi leindításából harmadszor is kihagyjuk a ziccert!

27. perc: Stankovic lő lábról, Fazekas beleér, de bevánszorog a labda, gyorsan visszatámadunk Lékai meglövi mai első gólját. 8-10

24 -26. perc: Zúg a Ria, Ria Hungária, el is kell a szurkolás, amikor Mocsai zúgó kapufát dob. A szerb ellentámadást kivédekezzük, Schuch támadásban is pályán, lerántják, kiállítják Vuckovicot. Megint kidolgozzuk a támadást, de Harsányi kiszorult helyzetből megint kapufát dob. Újabb kivédekezett szerb támadást követően Mocsai lő a szaggatottról gólt! Végre! 7-9

23. perc: Szerb időkérés után, Sesum csinál egy csel Vadkerti ellen, de mögötte nem zárunk oda, belép, gól. 6-9

22. perc. Még 11 másodpercig vagyunk hátrányban, aztán kiegészülünk – egy kapottal megúsztuk a kettős hátrányt.

21. perc: Négyen megyünk hat ellen, amikor a bírók felteszik a kezüket, passzívot jeleznek. Császárnak lőnie kell, de véd a kapus. Kihasználják a dupla fórt. 6-8 Mocsai időt kér – a védekezést dícséri, a támadást nem, pontosabb befejezéseket kér!

19 -20. perc: A bíró sárgát ad Mocsainak, hogy miért? Senki sem tudja. Nagy Lacit pihenteti a magyar kapitány, védekezésben Illyés a pályán, kiállítják. Az előnyt egész jó védekezzük mindaddig, amíg Zubai visszarántja cizzerben Toskicot, őt is kiállítják, sőt, hetes kapnak! Fazekas azonban kivédi!!!!!!

18. perc: Fazekas ziccert véd!!! Ivancsikot indítja, de hatalmas helyzetben a kapusba vágja a labdát, a kontrából, megint véd Fazekas!!

16. perc: Császár szépít 5-7, majd Fazekas védi a szerb lövést, na, megint mi jöhetünk és talán felzárkózunk! És igen!!! Harsányi szélről eredményes! 6-7

14-15. perc: Emberelőnybe kerülünk, járatjuk a labdát, de Illyés elveszti a labdát. Illyés sérült volt, majd fél évet kihagyott, nem megy neki a támadás, na. Eddig két gólt dobott összesen, holott tőle többet várnánk, ha csúcsformában lenne. A szerbek nem tudnak 5-en 6-ellen mit kezdeni, megszerezzük a labdát, de a gyors indítás közben szabálytalankodnak a kiugró Harsányi ellen. Közben kiegészülnek – nem sikerült kihasználni az előnyt – és ők beverik. 4-7

11-13. perc. Császár lépéshibát vét, a szerbek köszönik szépen és kihasználják a lehetőséget. Aztán megint labdát vesztünk, a szerbek leindítanak minket, Prodanovic Harsányihoz hasonlóan belövi a ziccert. 4-6

8-10. perc: Kicsit kapkodva építjük a támadásokat, labdát vasztünk és Prodanovic megint belövi. 4-3. Megint labdát vesztünk, aztán kiválóan védekezünk és egy gyors indításból Harsányi mészárolja be a ziccert 4-4

7. perc: Fazekas véd nagyot, de a kipattanót Prodanovic kaparintja meg, a vonalról beveri. A szerbek keményen védekeznek – gyors egymást követően két sárgát is kapnak -, de hatásosan, mert kimarad a magyar támadás. A kontrából Vujin lő át. 3-3

6. perc: Fazekas majdnem véd, de csak majdnem, szépítenek a szerbek. Az ellentámadásból azonban Császár növeli a magyar előnyt. 3-1

3-5. perc: A második szerb támadást is kivédekezzük, majd Stanic kapus véd egy a magyar lövést. Jöhetnek megint a szerbek. Illyés kap ladát és nyolcról, taplról beveri! 2-0

1. perc: Mocsai Lajos így fogalmazott a kezdés előtt: van még egy óránk, hogy kiharcoljuk a negyeddöntőbe jutást. A piros mezben játszó magyar csapat kezdte a mérkőzést. Rossz passz, mindjárt el is adjuk a labdát, viszont utána Nagy Laci remekül védekezik labdát szerez, majd az ellnámadásból gólt is. 1-0

 

Üdvözöljük olvasóinkat, a csapatok már a pályán, hamarosan elkezdjük élő szöveges tudósításunkat.

Mocsai Lajos csapata irgalmatlanul erős csoportba került az olimpián – ezt tudtuk előre. A januári szerbiai Európa-bajnokság első négy helyezettje mellé sorsolták a magyar és a koreai válogatottat. Az olimpiai nyitányon Dániától bíztató játékkal, szoros meccsen kikaptunk (25-27), az ázsiai csapatot legyőztük (22-19), a horvátok ellen szétestünk (19-26), míg az utolsó spanyolok elleni mérjőzés első felében még tartottuk magunkat, aztán újra elvesztettük a fonalat (22-33).

Ilyen előzmények után találkozunk azzal a szerb csapattal, amelyik ezüstérmes volt az idei Európa-bajnokságon, ennek ellenére jobb gólkülönbséggel, de győzelem-vereség szám tekintetében ugyan olyan mérleggel áll, mint a Mocsai csapat – ergo csak győzelem esetén léphet tovább a magyar férfi-kézilabda-válogatott a legjobb nyolc csapat közé.

A mérkőzés előtt három dolog ad okot bizakodásra. Egyrészt mintegy 20 napja felkészülési mérkőzésen két góllal legyőztük a szerbeket (23-21), míg a spanyolok elleni csere a csapatban talán jelent némi frissítést – Putics és Laluska érkezett Gulyás és Perez helyére. Másrészt a kapitány és a csapat kimondva, kimondatlanul a továbbjuási taktikát a koreai és a szerb csapat legyőzésére építette fel, azaz elméletileg a fejek már a horvát és a spanyol vereség alatt is inkább az utolsó csoportmérkőzésen járhattak. Koreát már kipipáltuk, hétfőn a londoni Copper Box csarnokban 19-re lapot húzunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik