Sport

Már pályán a Fehérvár KC

Új névvel és új szakvezető irányítása mellett megkezdte felkészülését a 2012/2013-as szezonra a Fehérvár KC női kézilabdacsapata.

Mint minden idénykezdet, az idei is tartogatott meglepetéseket a fehérvári klub szimpatizánsai számára. Balássi Imre szakosztály-igazgató a szezonnyitó sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a továbbiakban az eddigi névszponzor Alcoa és a csapat útjai elválnak egymástól, és az új bajnoki évadban Fehérvár KC néven indulnak. „Csak köszönettel tartozunk a cégnek, akik mellettünk voltak a nehezebb időszakokban, de megértjük, hogy a jelenlegi gazdasági körülmények nem teszik lehetővé, hogy a jövőben támogassanak bennünket. Az elkövetkezendő időben egy új névadó szponzort kell találnunk, de nem kapkodunk, szeretnénk egy hasonlóan komoly és nagynevű céggel összekötni a csapat nevét” – jelentette ki a klubvezető.

Pål Oldrup Jensen vezetőedző már januárban járt Fehérváron, ha még nem is ekkor dőlt el, de látogatása megerősítette benne, hogy érdemes lenne a koronázóvárosban folytatnia edzői karrierjét. A 46 éves tréner és a fehérvári klub első lépésben egyéves megállapodást kötött, de a felek az együttműködést hosszabb távra tervezik. „Edzői munkámban új kihívásokat kerestem, és amikor az év elején nagyon jó benyomásokat szereztem, felvetődött bennem, hogy miért ne folytatnám itt. Karl Erik Böhn magyar szövetségi kapitánnyal is felvettem a kapcsolatot, aki csak pozitív visszajelzésekről számolt be a magyar kézilabdáról, és ezt csak megerősíteni tudom, hiszen két hetet már dolgoztam a csapattal június elején. Csupa jó dolgot láttam, nagyon magas színvonalú a magyar női klubkézilabda, magasan képzettek a játékosok, technikailag, taktikailag egyaránt. Amiben én egy kis pluszt tudnék hozni, az egy kicsit más szemlélet, amivel Norvégiában közelítünk a sportág felé. Meg vagyok arról győződve, hogy azokat az értékeket, amelyeket itt találok, kombinálva azokkal, amelyeket magammal hoztam, sikereket lehet elérni” – mondta bemutatkozásképp a szakember.

Két régi-új játékos mutatkozott be a sajtótájékoztatón. Azari Fruzsina egy szezont töltött a Veszprém Barabás KC csapatánál, míg Emberovics Míra hároméves kitérő után költözött vissza a Verseci útra. „Azért jöttem vissza, hogy fejlődjek, az eddigi közös munkáról csak a legjobbakat mondhatom” – nyilatkozta Azari. Emberovics is kifejtette, számára több lehetőség is lett volna, de a fehérvári bizonyult a legszimpatikusabbnak. „Nem jöttem idegen helyre, ez a legfontosabb” – fogalmazott az átlövő.

Lehet még egy „új” játékosa is a csapatnak: a két éve visszavonult Siti Eszter is elkezdi a felkészülést, és a tapasztalatok függvényében dönt arról, hogy visszatér-e.

A gárdától távozott Ana Niksics, ő Vácott folytatja, míg Gazdag Kitti a Budaörs együttesét erősíti a továbbiakban, Cziráky Fanni sem marad a klubnál, a kapus felsőfokú tanulmányai miatt távozik Fehérvárról. Sandra Nikcsevics pedig jelenleg a montenegrói válogatott 17 fős keretével készül az olimpiára, attól függ, mikor csatlakozik a csapathoz, hogy tagja lesz-e a szűkített, már az ötkarikás játékokra utazó csapatnak. Kuhinkó Vivien, aki tagja volt a junior vb-n bronzérmet nyert magyar válogatottnak, néhány nap pihenőt kapott a szakvezetéstől, és utána kapcsolódik be a munkába.

A Fehérvár KC első felkészülési mérkőzését a Kiskunhalasi NKSE ellen július 27-én játssza, majd a Siófok és az Érd vendége lesz a csapat. Ezután nemzetközi tornák következnek, előbb Zágrábban lépnek pályára, ahol a Lokomotiva Zagreb (horvát), a Metalurg Skopje (macedón) és a Veszprém Barabás DT lesznek a fehérváriak ellenfelei. Augusztus 16–18. között a Köfém-csarnok lesz egy újabb nemzetközi négyes torna helyszíne. Ezen a norvég Stabaek, a Lokomotiva Zagreb, valamint a Siófok KC-Galerius Fürdő csapatai vesznek részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik