Sport

Lepkehálóval kergetik a labdát

Lacrosse (lacrosse)
Lacrosse (lacrosse)

A lacrosse a legrégebbi gyökerekkel rendelkező csapatsport, amely a 21. század elején másodvirágzását éli. Hogy miért?Mert gyors, kőkemény, rengeteg esemény, gól van, férfi és női csapatok is játszhatják. Aki kíváncsi rá, június 20-30 között Amszterdamban megnézheti testközelből is a sportág 9. Európa-bajnokságát.

A lacrosse-Európa-bajnokságot 1995-től évente, majd 2004 óta már csak 4 évente kerül megrendezésre. Idén rekord mennyiségű: 12 női és 17 férfi csapat méri össze a tudását többek között az amszterdami olimpiai stadionban. Érdekesség, hogy bárki kipróbálhatja magát az EB köré épített fesztivál kupán, az úgy nevezett pick-up playerként bárki csatlakozhat és játszhat!

Az amszterdami olimpiai stadion homlokzatán jól kivehetőek a lacrosse játékosok,
pedig nem a mostani Európa-bajnokságra készült a dombormű…

Mondjuk, Magyarországon nem tartozik a legismertebb sportágak közé, bár hazánkban egyaránt vannak férfi – osztrák bajnokságban játszanak – és női csapatok. Annak ellenére sem űzik sokan a lacrosse-t, hogy pillanatnyilag a leggyorsabb két lábon játszott sportnak számít. A játékosok egy tömör gumilabdát passzolgatnak a hálós bottal és lőnek vele kapura, mindezt iszonyatos sebességgel. Az ütőhasználat, sebesség és szabályait tekintve is hasonlít a jégkorongra, és nem véletlenül. A kérdés csak az: mi volt előbb, a hoki, vagy a lacrosse? Bármily meglepő az utóbbi. Amikor a jéghoki szabályait lefektették, akkor a lacrosse szabályait vették alapul, ugyanis egy ősi indián sportról van szó.

Cherokee és iroquois bennszülött törzsek különböző szabályrendszerek szerint már a középkorban is játszották, amelyet a 19. század elején Kanadában élő európaiak vettek át tőlük. A század közepén, 1856-ban megalakult a Montreal Lacrosse Club és ezidőtájt fektették először írásba a szabályokat. Nem véletlen hát, hogy jelenleg Kanadában és USA-ban a legnépszerűbb a játék, amely 1904-ben St. Louis-ban és 1908-ban Londonban olimpiai sportág is volt, de csupán három ország, Kanada, az USA és Anglia vett részt a küzdelmekben. (Mindkét alkalommal Kanada szerezte meg az aranyérmet.)

A férfi lacrosse esetében mai napig megmaradt a sport kemény kontakt jellege. A női verzió teljesen más, inkább a helyezkedésre és taktikára fektetve a hangsúlyt. Itt nem lehet egymásnak ugrani, tilos a testi érintkezés, szigorúan büntetik is azt. Így a nők esetében csupán a fogvédő és a szemüveg az elvárt felszerelés, míg a férfiak esetében a bukósisaktól a mell- és könyökvédőn át minden kötelező, ami a játékosok testi épségét hivatott védelmezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik