Sport

Dombiéknál az egységben az erő

kökény roland (kökény roland)
kökény roland (kökény roland)

Már hátradőlhetne Dombi Rudolf és Kökény Roland: ők biztosan ott lesznek a kajak-kenusok londoni küldöttségében. De nem dőlnek hátra.

Elsőként harcolta ki az olimpiai szereplést a magyar kajakosok közül a Dombi Rudolf-Kökény Roland kettős. A duó 1000 méteren áll rajthoz Londonban. A rutin és a fiatalos hév egyesül a hajóban, ugyanis Kökény már a 2000-es sydney-i olimpián ott volt, 11 évvel fiatalabb nála Dombi.

Dombi beérett a felnőttek mezőnyébe (Fotó: MTI)

Menő napszemüvegben érkeztél a sajtótájékoztatóra, gondolom, ez nálatok szériafelszerelés…

Igen, sokat vagyunk a napon, kötelező úgymond használni, ráadásul a szemüveg gyártója az egyik szponzorunk, így szerencsések vagyunk – mondta kérdésünkre Dombi Rudolf.

Nem mindegy, hogy az ember milyen pályán van a napon. Azt mondják, a londoni víz kicsit szeles.

Igen, nem is kicsit, hanem nagyon szeles, ráadásul, amikor kint voltunk az előolimpián, minden nap más irányból fújt, sosem volt „teli elölről” vagy „teli hátulról”.

Számodra melyik a kedvezőbb széljárás?

Mindegyiknek megvan az előnye vagy a hátránya. A szembeszéllel nehezen lehet előrehaladni, a hátszéllel viszont nehezebb levegőt kapni. Készülni kell rá, főleg fejben, mire odaérünk, kell lenni rutinnak. Amúgy nem egy rossz pálya, elég hideg a vize, ezért lassú, speciális odafigyelés igényel.

Mennyire tartod meglepőnek, hogy ilyen hamar kiharcoltátok az olimpiai szereplést?

Nem volt az, mert tudtuk, hogy jó a páros, készültünk rá. Négy éve még nem voltam rutinos, nem voltam elég kifinomult, nem volt olyan párom, akire lehet alapozni. Négy év sok idő, beleértem a felnőtt mezőnybe, ennek az évnek már úgy futottunk neki, hogy ez meglehet.

Kökény Roland már 2000-ben is olimpikon volt, segített valami olyan plusszal, amit más nem tudott volna megadni?

Az ő rutinja nem az enyém, ez világos, ő inkább abban segít, hogy lehet rá támaszkodni. Nem kell azzal foglalkoznom, hogy nem csinálja megfelelően a dolgát, megbízható, nyugodt vagyok afelől, hogy ő jól kajakozik, innentől kezdve csak magammal kell foglalkoznom. Ez a hajó így teljes.

Hány órát edzetek egy nap?

Van két vízi edzésünk naponta, ez két órát jelent, és napi egy kiegészítő edzés, kondicionálás, kondizás, futás, nagyjából egy órában.

Zágrábban Eb-t rendeznek az olimpia előtt szinte közvetlenül. Komolyan veszitek?

Egyáltalán nem hagy minket hidegen. Lendületben megyünk oda, de lesz időnk arra, hogy egy kicsit rápihenjünk. Nem oda időzítjük a csúcsformát, de nem vesszük félvállról. Fontos mentálisan is, hogy kit tudunk magunk mögé szorítani. Az évek során és a mostani világkupán már kirajzolódott a mezőny összetétele, kemény lesz.

A napszemüveg Kökény Rolandnál is alapfelszerelés (Fotó: MTI)

Kökény Roland utolsó olimpiájára készül, de ez semmit sem jelent: kész versenyzőként szeretne jó eredményt elérni Londonban.

Társad említette, hogy igenis sokat számít neki a rutinod, az, hogy lehet rád építeni. Neked jelent valamit az ő fiatalsága?

A lendülete az, ami nekem segít, bár én sem panaszkodhatom ebben a tekintetben.

Valóban nem mondtam, hogy te már öreg vagy…

Nem, de tény, hogy 11 év van közöttünk, máshogy él meg mindent, mint én, de azt gondolom, nagyon jól kiegészítjük egymást a hajóban, és más téren is.

A korábbi olimpiákhoz képest a mostani a felkészülést, az esélyeket tekintve teljesen más?

Nem foglalkozom ezzel, de annyiban igen, hogy ez az utolsó olimpiám. Ami a felkészülést illeti, úgy érzem, mentálisan és fizikálisan is most leszek a topon. Jó pályát szeretnénk csinálni.

Az Eb-t te is fontosnak tartod?

Mindenképpen, hiszen az egy jó felkészülési verseny. Nagyon nem fogunk ráhegyezni, az olimpiára készülünk, de vannak még olyan ellenfelek, akikkel idén még nem találkoztunk. Jó lesz felmérni őket, ők hol tartanak a folyamatban. A versenyzés a legjobb edzés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik