Sport

Visszavonult a Tökéletes ember

A svéd jégkorong-válogatott és az NHL-ben szereplő Detroit Red Wings 42 esztendős klasszisa, Nicklas Lidström felhagy a profi sporttal.

Szerdán már megpendítette a tengerentúli média, hogy a svéd bekk nagy bejelentésre készül, a csütörtöki sajtótájékoztatón pedig elhangzott: visszavonul.

“Egy ponton az idő mindenkit utolér. Az elmúlt három évben minden szezont követően felmértem, hogy képes vagyok-e játszani még egy idényt. Sajnos most fájdalmasan nyilvánvaló volt számomra, hogy sem erőm, sem energiám nincs ahhoz, hogy folytassam a játékot” – mondta Nicklas Lidström, akit a detroiti drukkerek a Tökéletes ember becenéven emlegetnek.

A 12-szeres All Star-válogatott Lidström egész karrierjét a michigani alakulatnál töltötte, a Detroit még 1989-ben, az 53. helyen választotta ki az amatőr játékosbörzén (draft). Azóta a svéd klasszis 1564 mérkőzésen lépett jégre, s ezeken 264 gólt szerzett és 1142 gólpasszt adott. A rájátszásban 263 mérkőzésen lépett pályára, ez rekord a franchise történetében. Egyetlen találkozót sem mulasztott, ha csapata nagydöntőbe jutott.

Lidström páratlan pályafutásának első gólja:

Lidström – aki a svéd válogatottal olimpián és világbajnokságon is diadalmaskodott – csapatával négyszer nyerte meg a Stanley Kupát, hétszer érdemelte ki a legjobb védőnek járó Norris Trophyt, 2008-ban pedig első európaiként elnyerte a rájátszás legértékesebb játékosát illető Conn Smythe Trophyt és ő volt az első hokis az öreg kontinensről, aki csapatkapitányként vezette végső sikerre együttesét.

„Ez a Detroit Red Wings történetének az egyik legmeghatóbb napja” – mondta Mike Ilitch a Red Wings tulajdonosa.

„Azt hiszem ő volt a liga valaha volt egyik legjobb védője. Játszani vele, közelről nézni már az első meccse óta… Nagyszerű atléta, az ő játékát látva az ember arra gondolt, milyen könnyű sport is ez a jégkorong. Speciális” – ezek már a neves előd, Steve Yzerman szavai, aki visszavonulása előtt a Red Wings csékája volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik