Sport

Az úszók kapitánya elégedett az Eb-rajttal

A magyarok egy aranyat és két ezüstöt szereztek az Eb nyitónapján, két országos csúcs is megdőlt. Kiss László elégedetten értékelt.

„A magyar úszóválogatott a rajtot nagyon jól vette. Kis Gergő megadta az alaphangot, hiszen ezüstérmet szerzett és hagyományos dresszben még soha nem úszott ilyen jó időt” – kezdte értékelését az első nap végén Kiss László, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya.

Majd folytatta, hiszen magyar sikerekben nem volt hiány a nyitányon: „Kiemelkedik 400 vegyesen a két magyar lány teljesítménye, mindketten kitűnően úsztak”. Az egyéni csúccsal ezüstérmes Jakabos Zsuzsanna már délelőtt is bizonyította klasszisát: „Reggel szegénynek egyfolytában a szemüvegét kellett igazgatni, mert leesett és belement a víz. De hát abból látszik, hogy ott van a szeren, hogy okosan csak a fordulóban igazította, mert különben kizárták volna”.

Szerencsére nem zárták ki, mint ahogy Hosszú Katinkával sem esett meg az a csúfság, mint a 2006-os margitszigeti Eb-n, amikor szabálytalan lábtempó miatt kellett búcsút mondani döntős álmainak.A döntő kettős magyar sikere hatalmas eredmény, bár – hívja fel a figyelmet a kapitány – ezúttal nem tempózott a vízben a 2010-es győztes Hannah Miley, aki az olimpián Stephanie Rice mellett a mieink legnagyobb ellenfele lehet.”

Kiss László a két gyorsváltó eredményéről is elégedetten nyilatkozott. Arra a kérdésre, hogy az olimpiai kvalifikáció szempontjából mire lehet elég a váltók időeredménye, a két országos csúcsot repesztő férfi váltó esélyeit ítéli nagyobbra. „Biztosat csak akkor tudok mondani, amikor június 1-jén a világ összes váltójának az eredményét összeadják, ekkor dől el, hogy mely országok kerülnek a négy kiadó helyre.”

Bohus Richárdnak viszont az olimpia miatt már nem kell aggódni, hiszen 100 háton megúszta az olimpiai A szintet, s ezzel 23-ra növekedett a londoni úszóküldöttség. Hogy még nagyobb legyen, azért a keddi döntőben is szurkolhatunk. „Nagyon örülnék neki, ha tovább tudnák javítani a legjobb idejüket, hiszen Bernek Peti is pár századdal maradt csak el az olimpiai A szinttől. Ez azt jelentené, hogy férfi hátúszásban az olimpián két úszónk is lenne. Berneknek a 200 hát az erőssége, Bohusnak meg a 100.

Kedden tehát két magyar úszik a férfi 100 hát döntőjében, a férfiak 100 méteres mellúszó fináléjában viszont egy sem, Financsek Gábor ugyanis elvérzett az előfutamban, Gyurta Dániel pedig visszalépett ettől a számtól.

„Dani a felkészülés olyan fokán van, amelyben nem volt eléggé kipihenve, tehát nem eléggé gyors, ezért az 50-et és a 100-at kihagyja, de a vegyesváltóban mindenképpen úszni fog.”

 

A hétfői napnak még egy magyar döntőse volt, akit szintén nem felejt el dicsérni a kapitány: 

„Nagy öröm Rákos Patrik több, mint 2 másodperces egyéni csúcsa. Ez is mutatja, hogy a magyar úszócsapat nem egyszemélyes, hanem a számok nagy többségében olyan úszókat tudunk kiállítani, akiknek reális esélyük van arra, hogy érmet vagy pontot szerezzenek”.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik