Sport

Újra a Világligában szoríthatunk a Kemény-legényeknek

A magyar férfi-vízilabdaválogatott várhatóan visszatér a FINA Világligába, melynek versenyein 2007 óta nem vett részt.

A nemzeti csapat hivatalos honlapja, a vlv.hu készített ennek kapcsán egy interjút Kemény Dénes szövetségi kapitánnyal. A szakember elárulta, korábban ő döntött úgy, hogy nem kell feltétlen erőltetni a Világligát.

Ennek több oka is volt: a korábbi lebonyolítás túl drága volt ahhoz, képest, hogy elsősorban a felkészülést szolgálta, illetve a kiírás miatt sokszor nem lehetett a legjobbakra számítani (ez nem csak a mieinknél volt probléma). „A szisztéma rákényszerítette a csapatokat egy villámgyors formába hozásra, ami számomra zavaró volt, megnehezítette a felkészülést az év nagy világversenyére. Összességében: úgy gondoltam, hogy a lebonyolítási rendszer miatt a feltételek nem adottak a magyar válogatott hagyományaihoz méltó szerepléshez” – mondta Kemény Dénes.

Eindhovenben aztán a szövetségi kapitányok összeültek az Európa-bajnokság alatt egyeztetni, a résztvevők pedig sajnálatukat fejezték ki, hogy a magyar együttes nem szerepel a sorozatban. Idén ráadásul Szerbia és Montenegró is hiányzott. Kemény elárulta, mindenki a változtatás mellett volt, a spanyoloknak pedig volt egy nagyon jó ötletük, amire a magyar kapitány is örömmel rábólintana:

„Ez egy olyan szisztéma, amely három úgymond >>Volvo Kupa-hetet<< adna szeptember és május között az összes válogatottnak. Hétfőtől péntekig vagy szombatig lenne együtt a csapat és ez alatt játszaná le – tehát háromszor egy hét alatt – a meccseit. Szervezés kérdése, hogy az egy csoportban lévő a négy csapat, hogy oldja meg a meccseit, mindenesetre biztosan lesz egy olyan hét, amikor nem kell utaznia. Ezeken az egyhetes együttléteken már lehet komolyan dolgozni és a tétmeccseken gyakorolni, csapatot keresni, tapasztalatot gyűjteni, készülni a nyárra” – így a tréner, aki azt is kiemelte, hogy ebben a rendszerben azokat is azonnal ki lehetne próbálni, aki éppen kitűnt a bajnokságból.

„Ehhez a szisztémához találtunk három hetet, egyet ez év novemberének elején, kettőt jövő év elején (februárban és márciusban), de elvileg már megvan a nyolcas döntő időpontja is, 2013 júliusának első hete.”

A férficsapatok küzdelmei 2002-ben kezdődtek el, Magyarország kétszer megnyerte a sorozatot, kétszer második, míg egyszer harmadik lett. 2005 óta mindössze egy esztendőben, 2007-ben vettünk részt az eseményen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik