Sport

Nem sikerült elrontani a finn hokiünnepet

A házigazda és címvédő Finnország 1-0-s győzelemmel kezdett az A csoportos jégkorong-világbajnokságon. Nyertek a társrendező svédek is.

A hazai pályán játszó finn válogatott úgy vághatott neki a Fehéroroszország elleni meccsnek, hogy nem csak a hazai pálya előnyét élvezhette, de az örökmérleg is az északiak felé billent, világbajnokságon ugyanis eddig mindössze egyszer kaptak ki az aktuális riválistól – még 2009-ben büntetőkkel.

Ennek megfelelően lejtett a pálya az első harmadban, a finnek 13-2-re nyerték meg a kapuralövést, ehhez képest csak egy akciót váltottak gólra, Niskala az etap utolsó percében talált be. A második felvonásra jelentősen feljavult a fehérorosz gárda, sőt, a harmadik játékrész is viszonylag kiegyenlítettre sikerült. Az eredmény ugyanakkor nem változott, Finnország 1-0-ra nyerte meg a nyitómeccsét. A kapusok rendesen kitettek magukért, Lehtonen 21 védéssel ért el shutoutot, míg Koval 37-szer hárított a hatvan perc során.

A péntek zárómeccse a másik házigazdáé, Svédországé volt, a sárga-kékek ráadásul egy északi riválissal, Norvégiával csaptak össze. Silfverberg találatára ugyan Hansen révén még volt válasza a norvég csapatnak (a második harmad 20. másodpercében), azonban a hazaiak további kettőt ütöttek, így magabiztosan nyertek 3-1-re.

Nem sokkal korábban Csehország is nyert, Tomas Plekanecék Dániát verték 2-0-ra. A csehek a harmadok végét nyomták meg rendesen, Hemsky öt másodperccel a második szünet előtt, Tenkrat az 58. percben talált be Andersen kapujába.

A játéknap korábbi mérkőzéseiről itt olvashat.

Eredmények – A csoportos jégkorong-világbajnokság, 1. játéknap

Helsinki csoport:
Fehéroroszország – Finnország 0-1 (0-1, 0-0, 0-0)

Stockholm csoport:
Csehország – Dánia 2-0 (0-0, 1-0, 1-0)
Svédország – Norvégia 3-1 (1-0, 1-1, 1-0)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik