Sport

A Washington Post is foglalkozik a magyar kenussal

Borsik Richárd

2012. 03. 27. 18:13

Az AP által készített interjú jelent meg a Washington Postban az Atlanti-óceánt kenuval elsőként átevező Rakonczay Gáborral.

A magyar tengeri vándort úticélján, Antiguán érték utol telefonon, Rakonczay Gábor pedig összefoglalta a 60 napos hőskölteményt.

Az utazás legválságosabb pillanata az volt, amikor felborult a 7 és fél méter hosszú, a földkörüli vitorlázó Fa Nándor által gyártott tengeri kenu, a sportember pedig február 6. után senkivel sem tudott kapcsolatot létesíteni, csak miután hétfőn célba ért.

A fő problémát az jelentette, hogy a hajóban nem volt nyomkövető rendszer.

„A szállító az utolsó pillanatban felemelte az árat, és inkább a készülék nélkül indultam útnak, minthogy feladjam azt. Először fordult elő, hogy nem volt nálam nyomkövető rendszer, és ez volt az első alkalom, amikor igazán szükség lett volna rá” – mondta Rakonczay.

A Washington Post kiemelte, hogy az éppen férjéhez tartó Rakonczay Viktória a kritikus hetekben is rendületlenül hitt abban, hogy Gábor életben van, és folytatja az utat.

A magára maradt kenus háromszor is jelzett a közelében elhaladó hajóknak, de ennél több nem történt.

„Lelassítottak, irányt váltottak, valószínűleg láttak valamit a radarjukon. Mivel azonban Vitéz nevű hajóm csak egy méter magas, nem láttak engem a négyméteres hullámok között” – nyilatkozta Rakonczay, aki úgy fogalmazott, gyermekkori álma volt, hogy egyedül evezzen az óceán közepén.

Hitelesítik Rakonczay Guinness-rekordját

A londoni székhelyű Nemzetközi Óceán-evező Társaság megerősítette, hogy a magyar kenus 60 napos útját ők hitelesítik a Guinness-nél. Korábban kajakban és evezőscsónakban már teljesítették a távot, de kenuval még nem.

„Csalódás, hogy nem volt nyomkövető a hajón” – nyilatkozta Tatiana Rezva-Crutchlow az Óceán-evező Társaság képviseletében, majd hozzátette, nagyon örülnek neki, hogy a magyar kenus épségben célba ért.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.