Sport

Babos Tímea az olimpiára hajt

Első számú teniszezőnk itthon készül. Pszichológushoz jár, és fogalma sincs, mennyi pénzt keresett a tenisszel. A világelitbe tart.

– Bár juniorként is szép sikereket értél el, de lényegében idén robbantál be a felnőtt tenisz nemzetközi elitjébe. Jelenleg 69. vagy a világranglistán. Mennyi munka rejlik e mögött?

– Megközelítőleg 8-9 óra naponta – válaszolta némi töprengés után Babos Tímea. Amikor nem utazom, versenyzem, lényegében itt élek a Park Teniszcentrumban. Reggel kilenckor kezdek és általában este hat felé végzek. Itt ebédelek, ide jön hetente kétszer pszichológus, itt van az edző, a masszőr, az edzőpartnerek.

– Szükséged van pszichológusra?

– Nekem fontos. Mentális szempontból. Régebben ingadozott az önbizalmam, amióta Nagy Sándorral dolgozom, azóta fejlődtem ezen a téren.

– Komoly áldozatot hozol 19 évesen. Mi a rövid távú cél?

– Két hét múlva Dániában veszek részt egy 220 ezer dolláros versenyen. Ott szeretnék minél jobb eredményt elérni.

– Középtáv?

– Júniusig 50-ben szeretnék lenni a világranglistán. Ez két szempontból is fontos. Egyrészt azt jelentené, hogy tartom a jó formát, tovább fejlődök. Másrészt a június 11-i ranglista alapján a legjobb 56 versenyző indulhat az olimpián. További 8 kap zöldkártyát, így jön össze a 64-es tábla. Nemzetenként maximum négy teniszező indulhat, ami azt jelenti, hogy akár a mostani 69. helyemmel is beleférhetnék, hiszen több olyan nemzet is van, amelyiknek több mint négy versenyzője van jelenleg a top 56-ban, de én biztosra mennék. Az olimpiai részvétel nagy álmom.


– És hosszú távon? Számos olyan magyar versenyzőnő akadt, aki a Top 100-at elérte, de nem sikerült feljebb lépnie, stabilan a legjobbak között maradnia.

– Azt gondolom, a legjobb 30 elérhető cél. Ezért dolgozom nap mint nap.

–  Megismernek már a vetélytársak?

–  Bogotában még úgy kellett edzőpartner után kutatnom, utána Monterrey-ben már vagy tízen jelentkeztek. Apuval azt szoktuk mondani viccesen, nem kell, hogy szeressenek, elég, ha előre köszönnek.

– Ez motivál inkább, vagy a tenisszel kereshető nem kevés pénz?

– Egyelőre inkább az előbbi.

– Tudod mennyi pénzdíjat nyertél idén?

– Fogalmam sincs, azt sem tudom, pályafutásom alatt összesen mennyit kerestem a tenisszel.

– Pedig nyilvános. Segítek. Alig két és fél hónap alatt egészen pontosan 60 996 dollárt, míg eddig összesen 129 845-nél tartasz. Ennyire nem érdekel?

– Nyilván a tenisszel kereshető jövedelem sem elhanyagolható, hiszen még bő három évig minimum ilyen szinten kellene teniszeznem ahhoz, hogy a családom és a szponzorok által belém fektetett munka és pénz visszajöjjön. De ez se nem motiválhat, se nem nyomaszthat. Ezért mondom, első a sportsiker. A többit úgyis magával hozza az élet.

Tenisz és adózás
Az egyes teniszversenyek pénzdíjából a szervezők a kifizetésnél azonnal levonják a rendező ország jogszabályának megfelelő legmagasabb adósávba tartozó adóelőleget.
Ez például Mexikóban 35 százalékot jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik