Sport

A fair play szellemében díjazott a MOB

A Magyar Olimpiai Bizottság Fair Play Bizottsága kiosztotta idei díjait: a kitüntetettek között van Kemény Ferenc, a női rafting válogatott és egy kisiskolás fiú is.

„A becsületes játék az egyetlen út” – idézte a magyar olimpiai mozgalom egyik korábbi jelszavát dr. Kamuti Jenő, a Nemzetközi és a Magyar Fair Play Bizottság elnöke, a Művészetek Palotája Kék termében. Itt adták át az idei hazai elismeréseket, több kategóriában. Nemcsak a tavalyi cselekedeteket honorálták, hanem életműveket is.

Kamuti Jenővel egyetértett Molnár Zoltán, a MOB főtitkára is, aki Jacques Rogge, a nemzetközi szervezet elnökének egy korábbi, az athéni olimpia doppingesetei kapcsán nekünk címzett intelmét idézte: nem elég sportolókat nevelni, bajnokokat is kell. Olyanokat, akik tisztességgel versenyeznek.

Jonathan Knott, hazánk brit nagykövete reményét fejezte ki, hogy a londoni olimpiai lesz minden idők legtisztább és legsportszerűbb ötkarikás játéka, és ebben mi, magyarok is közreműködhetünk.

Újvári Bence, a MAC Mészöly Focisuli növendéke így tett. A Komárom elleni NB II. Közép-nyugati serdülő bajnokiján jogtalan 11-eshez jutott a csapata, és a büntetőt szándékosan kihagyta. Ez azért is volt példa értékű, mert csapata így végül nem lett bajnok.

Ugyancsak a labdarúgásban mutatott példát Belicza János, aki az MLSZ iskolai tornája népligeti döntőjében felhívta a játékvezető figyelmét, hogy csapata számára eggyel több gólt írt be a jegyzőkönyvbe (6-6 helyett 6-5 lett az ellenfél javára).

Fair Play Cselekedet kategóriában kapott díjat Tóth László, a magyar cselgáncs válogatott szövetségi kapitánya, aki a tavalyi világbajnokságon lecsillapította azokat a hangokat, amelyek szerint pikkelnek a mieinkre (Csernoviczki Éva és Ungvári Miklós ruháját lecseréltették a bírák, mert azok túl kemények voltak). Tóth akkor azt mondta, meg kell vizsgálni a magyarok felszereléseit, és ha nem stimmel valami, meg kell tenni a szükséges lépéseket.

A női rafting válogatott egy Costa Rica-i viadalon megmentette az argentin hajó egyik tagját, aki a vízbe esett, és akinek a nyakát fojtogatta a sisakja.

Ugyancsak életet mentett a Tihanyi Jacht Klub két tagja, Kozma László és Tóth Zsolt, akik a tavalyi Kék szalagon egy 17 éves, kimerült úszó fiút mentettek ki a Balatonból, lemondva így értékesebb helyezésükről.

A Fair Play Népszerűsítése kategóriában elismerték dr. Jakabházyné Mező Mária munkásságát, aki 1993 óta a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára, a magyar olimpiai mozgalom fáradhatatlan hírvivője, mellesleg kevesen tudják róla, de kézilabda edzői, kosárlabda szakedzői, úszó edzői és labdarúgó segédedzői oklevéllel is rendelkezik.

Kálomista Gábor filmproducer, aki a Magyar Sí Szövetség elnöke is egyben, a Szíven szúrt ország című, Marian Cozma emlékére készített filmért kapta a Fair Play diplomát (korábban ő volt a producere a 6:3, és a tavaly elkészült, Grosics Gyuláról szóló Keresztlécen című mozinak).

Díjazták Hencsey Pált, a Műszaki Egyetem vegyészmérnök professzorát, aki több mint 30 sporttörténeti könyv szerzője, Várkonyi Attila újságíró, producert, a fogyatékos sportolók nagy mecénását.

Életmű kategóriában díjat kapott professzor dr. Gadányi Károly, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora, a Zala megyei labdarúgó szövetség elnöke, Rudas Ferenc, a Ferencváros labdarúgó-csapatának legendás játékosa (363 meccset játszott a Fradiban a 23-szoros válogatott), Szendrei Istvánné gyógytestnevelő, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei fogyatékos sportesemények lelkes szervezője, Szondi István, a helsinki olimpia csapatban olimpiai bajnok, egyéniben bronzérmes öttusázója, az NSZK és az Egyesült Államok öttusa-válogatottjának korábbi szövetségi kapitánya, aki érmeit, elismeréseit a ceglédi sportmúzeumnak adományozta.

Posztumusz elismerésben részesítették az Életmű kategóriában a tavaly elhunyt dr. Schulek Ágostont, a Magyar Atlétikai Szövetség korábbi elnökét, a nemzetközi szervezet egykori alelnökét, egykori rúdugró klasszist és sportdiplomatát.

Ugyancsak az Életmű kategóriában kapott trófeát a 80 esztendős Kemény Ferenc, Fecsó bá, aki a magyar vízilabda volt és jelenlegi klasszisainak fáradhatatlan nevelője, a sportág utánpótlás-kapitánya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik