Sport

Mégsem tiltják a kézfogást a brit olimpikonoknak

Cáfolja a Brit Olimpiai Szövetség, hogy egészségük érdekében nem rázhatnak kezet versenytársaikkal a brit ötkarikás indulók.

A sportvilágban mindennapos dolog a kézfogás. A sportolók így köszöntik ellenfeleiket, illetve ugyanígy gratulálnak egymásnak teljesítményükért. Angol sajtóinformációk szerint a szigetország olimpiai testülete azt javasolta a válogattt versenyzőknek, hogy mellőzzék a mozdulatot. A Brit Olimpiai Szövetség ezt keddi ülésén cáfolta.

„Csak fel szerettük volna hívni a sportolók figyelmét, hogy használják józan eszüket. Ez azt jelenti, hogy mossanak sűrűn kezet, lehetőleg szappannal, hogy könnyebben elkerüljék a betegségeket. Ez egy egyszerű tanács volt, mint amikor a munkáltatók ellátják ötletekkel dolgozóikat. Hivatalosan is bejelentjük, hogy nem kértünk meg senkit arra, hogy ne fogjon kezet ellenfelével” – nyilatkozta a BOA szóvivője.

Ian McCurdie, a szövetség tiszti-főorvosa is megszólalt. Szerinte fontos lenne elkerülni a testi kontaktust az olimpiai játékokig. Elmondta, hogy ez alapvető feltétel a betegségek megszűrésében.

„Elgondolkodtató felvetés a kézüdvözlés hanyagolása – mondta McCurdie. – Ellenben nehezen kivitelezhető. Egy kisebb fogadáson is legalább 20 ember megjelenik, akikkel akarva-akaratlanul az illendőség szabályai miatt kezet kell fognunk. Talán az lenne a legjobb megoldás, ha átvennénk a japán szokást, azaz a szertartásos meghajlást”.

Az orvos azt is hozzátette, hogy a londoni olimpián a brit résztvevőknek nagyobb esélyük van fertőzés összeszedésére. Állítását azzal igazolja, hogy Londonban rengeteg emberrel érintkeznek majd.

Az más kédés, hogy miképpen védekezzenek például a küzdősportok űzői, hiszen például a birkózóknál, cselgáncsozóknál, ökölvívóknál a kézfogás a legenyhébb testi kontaktusok közé tartozik.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik