Sport

Magyar sporttörténelmi pillanat a küszöbön

Farkas Norbert személyében csaknem két évtized után indul ismét férfi alpesi síző Világkupa-futamon.

A még mindig tinédzserkorú sportoló január 24-én rajthoz áll az egyik legnagyobb presztízsű, ugyanakkor legkülönlegesebb hangulatú Világkupa-versenyen, a schladmingi villanyfényes műlesikláson.

„Elsősorban a tapasztalatgyűjtés a célom, mert például jövőre ezen a pályán lesz a világbajnokság, ami az olimpiai kvalifikáció szempontjából kiemelten fontos. Emellett minden síző álma, hogy egy-egy ilyen futamon elindulhasson. Az előnevezést már régen leadtam, de csak kevéssel a keddi nevezési határidő előtt döntöttem el, hogy belevágok” -mondta Farkas Norbert.

És hogy miért sporttörténelmi a lépés? Bónis Attila 1993-as szereplése óta a férfiak között nem vett részt magyar síző a Világkupában. (A hölgyek között most is szerepel az immár papír szerint is magyar Miklós Edit, előtte pedig néhány évvel korábban Berecz Anna vett részt ilyen futamokon.) „Egy bizonyos szint után a szabályok szerint minden országból elindulhat egy síző a Világkupa-versenyeken. A távlati céljaim között szerepel, hogy rendszeresen szerepeljek ilyen futamokon, de most a legfontosabb, hogy kijussak a szocsi olimpiára. Utána jöhetnek a Vk-versenyek. Schladmingban senki se várjon csodát, valószínűleg a legmagasabb rajtszám lesz az enyém, és azt gondolom, megelőzni sem lesz könnyű bárkit is. Persze erre törekszem majd! Később aztán jöhetnek a merészebb célok is, előbb-utóbb szeretnék bejutni a legjobb harminc közé, hogy indulhassak a második futamban is.”


Farkas Norbert versenyekkel és edzésekkel hangolt-hangol a schladmingi kalandra. A hétvégén Turnauban vett részt műlesikló-versenyeken, amelyekkel azonban nem volt szerencséje. Az eredetileg meghirdetett szűkebb körű viadalból ugyanis valóságos dzsembori lett. A hóhiány miatt korábban több futam is elmaradt, így a szervezők hozzájárultak, hogy minden jelentkező elindulhasson, így aztán a férfiak között több mint 210-en vágtak neki a pályának. Az eredetileg alacsony rajtszámra számító Farkas végül nyolcvan feletti számmal rajtolt, amikor – saját bevallása szerint – már a hóna aljáig értek a kádak… Becsülettel végigment ugyan, de nagy eredményre nem lehetett számítani.

 

A következő két futamon, kedvenc pályáján, Vratnán javíthat, aztán szombaton és vasárnap Ausztriában tréningezik, hétfőn és kedden már Schladmingban síel, hogy aztán kedd este megkezdődjön az egyik legnagyobb kalandja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik