Sport

Elhunyt Földes Dénes

Életének 69. évében hosszan tartó, súlyos betegség után 2011. december 30-án Győrben elhunyt Földes Dénes, a Rába ETO egykori kiváló kapusa.

Földes Dénes Mosonmagyaróváron a Hubertus és a Motim TE csapataiban védett, innen igazolta le az ETO 1969-ben. Első meccse az osztrák Admira Energie ellen volt (7-2), az első bajnoki mérkőzése pedig megegyezik a klub Rába ETO néven megvívott első találkozójával: 1969. márciusában a Dunaújváros ellen (4-1) a 75. percben állt be Tóth dr. helyett.Kezdőként az évben augusztus 3-án Kispesten védett először, a Bp. Honvéd 3-2-re győzött az ETO ellen. Egy esztendővel később megcsillantotta „11-es ölő” tudását, 1970 nyarán Pozsonyban az Inter Bratislava ellen kivédte a sokszoros csehszlovák válogatott Ladislav Petrás büntetőjét. 

A legemlékezetesebb alakítását 1974. október 2-án a bolgár Lokomotív Plovdiv ellen nyújtotta az UEFA-kupában. A kinti első mérkőzés a pályaválasztó 3-1-es győzelmét hozta, így Győrött kétgólos hátrányt kellett ledolgozni a csapatnak. Az ETO-nak ez úgy sikerülhetett, hogy a kapuban Földes a bravúrok sorozatát mutatta be. A találkozón hosszabbítás, majd tizenegyes rúgások következtek. Földes ezek során is remekelt, a bolgárok első és ötödik tizenegyesét is kivédte és ezzel az ETO léphetett a következő fordulóba. A zöld-fehéreknél 1969 és 1978 között 164 mérkőzésen védett az NB I-ben. A búcsújátékát a 75 éves ETO jubileumi tornáján tartották, a portugál SC Varzim ellen (1-0).

Palla Antal, az egykori kapustárs így emlékezik ˝Denkára˝:
˝Nagyon sajnálom a halálát, legutóbb éppen a legendákról szóló könyvbemutatón beszéltünk róla az egykori játékosokkal. Nem tudtuk, hogy beteg, mert az utóbbi időben már nem járt közénk. Sok éven át együtt voltunk az ETO kapusai, az idegenbeli mérkőzések alkalmával egy szobában is laktunk. Idősebb volt nálam hét évvel, ezért is sokat tanultam tőle. Rendkívül szorgalmas, gyakran viccelődő, jó humorú, kiváló sportembert ismertem meg benne.˝

Földes Dénes búcsúztatása január 13-án 14 órakor a győri Baross Gábor úti evangélikus templomban lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik