Sport

Szisztematikus építkezés

2010 áprilisában, azaz lassan két esztendeje kezdte meg működését az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia, 200 gyerekkel és tizenkét csapattal.

Az első, idén tavasszal befejeződött idényben az ifi a 4. helyen zárt, amivel elmaradtak a várakozástól, a kölyök sem domborított a 4. helyezéssel, viszont volt ok örömre is, az akadémia első bajnoki címet a serdülők szerezték. A kora őszi szezonkezdetkor a cél nem is lehetett más, mint a látványos előrelépés. A tizenegy edző által irányított együttesek – előkészítő, kölyök és serdülő korosztályban dupla csapatot versenyeztetnek – egyre markánsabb szereplői a különböző, korosztályos pontvadászatoknak.

– Előkészítőben és serdülőben a kvalifikációs tornák után mind a négy csapatunk a felsőházban szerepel, utóbbi korosztályban a B-csapatunk is esélyes a rájátszást jelentő 6. hely megszerzésére, ami nagyban szolgálná fiataljaink fejlődését – mondja Fekti István, az akadémia sportigazgatója. – A tavalyi évhez képest a korosztályos válogatottak kapcsán is van hova fejlődnünk, minél több hokist szeretnénk delegálni a címeres mezes együttesekbe. Már az induláskor ez volt az akadémia egyik legfőbb célja, ugyanis nem pusztán Fehérvárnak szeretnénk majdan élsportolókat nevelni, hanem az egész magyar jégkorongnak. A fejlődésre – valamint arra, hogy diákjaink megmutassák magukat – komoly lehetőséget biztosít a jövő évi, Székesfehérváron rendezendő, Divízió 1-es, B-csoportos, ifi világbajnokság, amelyen rajtunk kívül Ausztria, Lengyelország, Kazahsztán, Ukrajna és Fehéroroszország vesz rész.

– A legfontosabb, hogy tervszerű, szisztematikus munka zajlik nálunk. Tizenegy főállású trénert foglalkoztatunk, köztük egy kanadai, erőnléti edzőt, Jordan Dietrich Tylert. A jelenleg is futó szezonban az alapszakasz végén A-csapataink – a serdülő és a kölyök – mellett az ifjúsági együttes is vezeti a pontvadászatot. Utóbbiaknál már zajlik a középszakasz, míg a kisebbeknél most kezdődik a második etap. A serdülő, a kölyök A-, valamint a B-gárdánk veretlenül áll a tabella élén, igaz, utóbbiak nem a felső-, hanem az alsóház tagjai. A kanadai táblázatot a mi hokisaink vezetik, a kisebbeknél Erdei Zoltán, nagyobbaknál Szabó Pál Krisztián. Külön öröm, hogy az ifiknél a tabella negyedik helyén a műtét után lábadozó Vincze Péter áll, Reisz Áron, a 7., Sárpátki Tamás a 8., Hamvai Szilárd a 12., Dósa Krisztián pedig a 15.

A serdülőknél első tizenötben összesen hét fehérvári található, a listavezető Szabó Pál Krisztián mögött Erdély Csanád a második helyet foglalja el, Vokla Roland a harmadik, Szász Norbert a nyolcadik, Láday Tamás a 11., Mazzag Dániel a 12, Balogh Bence 13., Lakatos Dániel pedig a 15. Két utóbbi ráadásul a B-együttesünkből került az élmezőnybe.

A kölyök bajnokság pontlistájának élmezőnyében is a fehérváriak tanyáznak az élen, a listavezető Erdei mögött Kiss Patrik a második, Péter Andor a harmadik, az ötödik helyen Szita Donát található, a 14. helyen pedig Jancsó Dávid Zsolt szerepel.

A kölyök B-ben Kovács Alex a 6., Rajz Áron a 9., Tamaskó Valentin 11., Vértes Nátán 13., Miklós Máté 14., Kovács Krisztofer a 15.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik