Sport

Vezetőedző nélkül érkeznek

Az Érd ellen az utóbbi két évben képtelen volt nyerni az Alcoa FKC

A Dél-Amerikában zajló világbajnokság – amit tévén keresztül néznek legjobb női kézilabdázóink – miatt szünetel a hazai bajnokság, a pauzát kihasználva folyamatosan vívja edzőmeccseit az Alcoa FKC. Ezúttal megszakad a sorminta, ugyanis a keddi játéknapokat szombat követi. Múlt kedden, hazai pályán verték tizenkét góllal a Szekszárdot, e hét elején Dunaújvárosban diadalmaskodtak, ötgólos különbséggel, december 10-én, szombaton, 15.30-kor pedig az Érd együttesét látják vendégül felkészülési találkozón, a Köfém Sportcsarnokban.

Mihály Attila tanítványai a legjobb összeállításban lépnek pályára, mindössze Horváth Bernadett hiányzik, aki kisebb térdműtéten esett át a hét elején, játékára két hétig nem számíthat a szakvezetés. Távollétében Rádl Tímea az egyetlen beállósa a csapatnak, akad munkája bőven, Újvárosban is hatvan percen keresztül dolgozott a falban, remekül játszott, nyolc gólt szerzett az acélvárosiak ellen.

Az Érd elleni találkozó több szempontból is különleges. Mióta a főváros melletti település együttese felkerült a legjobbak közé, a fehérváriak nem tudták legyőzni Szabó Edina tanítványait. Az elmúlt két évben legjobb esetben is csak döntetlenre futotta az FKC erejéből, akár bajnoki, akár előkészületi mérkőzésről volt szó. Az első két randevúra felkészülési összecsapás keretében került sor, mindkettő döntetlent hozott, majd a tavalyi szezonban vívott két bajnoki sem hozta a Fehérvár diadalmenetét, hazai pályán simán vesztettek, idegenben döntetlenre voltak képesek. Az idei szezonban kétszer mérkőztek a felek. Mindkétszer Érden, a nyári, felkészülési tornán a hazaiaknak termett babér, s ugyanez történt az őszi bajnokin is. Utóbbi találkozón az Alcoa sokáig vezetett, ám a végjátékban bukta el a derbit, egyetlen góllal.

Az érdiek szombat délután vezetőedzőjük nélkül érkeznek, ugyanis a szakmai munka irányítója, Szabó Edina a francia válogatott menedzsere is, s ebbéli funkciójából fakadóan jelenleg a gallok nemzeti együttesével a brazíliai világbajnokságon tartózkodik, csak a seregszemle zárulta után tér haza. Távollétében a másodedző, Neukum Tamás – aki egyben az Érd fiókcsapata, a Budaörs NB I/B-s csapatának vezetőedzője – dirigálja a vendégeket.

Szabó Edina egyébként a fehérvári kézilabda legsikeresebb trénere, irányításával 2005-ben nemzetközi kupát nyert az együttes, az elődöntőben a Ferencvárost, a fináléban a Győrt múlta felül, ezzel elhódította a harmadik számú európai trófeát, az EHF-kupát. Ez volt a székesfehérvári sport amúgy veretes történelmében az egyetlen, nemzetközi kupagyőzelem – rangos sorozaton -, amit helyi egylet aratott. Egy évvel később, 2006 tavaszán Szabó irányításával a Gödöllőn rendezett Magyar Kupa négyes döntőjében a fináléba jutottak alányok, ott a toronymagas favorit, Győrtől szenvedtek vereséget. Az edzőnőtől 2007 novemberében váltak meg a fehérváriak, a Békéscsabától idegenben elszenvedett vereség, majd a Vác elleni hazai döntetlen után köszönték meg a munkáját. Szabó Edina a francia válogatottnál tovább dolgozott, majd 2010 nyarán elvállalta az Érd irányítását, amelyből élcsapatot faragott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik