Sport

Kisváros a KHL bűvöletében

Ondrejcik Rastislav Poprádról szerződött Székesfehérvárra az ezredforduló után

A kicsinosított, poprádi csarnokban a falakon felbukkannak a korábbi együttesek tablói, több csapat poszteren a magyar válogatott egykori erőssége, Rastislav Ondrejcik is feltűnik. A védő 20 évesen, 1993-ban mutatkozott be a HK Poprad felnőtt együttesében, s kisebb megszakításokkal – egy-egy szezont játszott Liptószentmiklóson, Kassán, Zsolnán – 2002-ig szerepelt a Tátra lábánál található egyletben. Ekkor igazolt Székesfehérvárra, ahol le is telepedett. 2011-ig erősítette a kék-fehéreket, a magyar válogatottban ötvenszer jutott szóhoz, a 2009-es, svájci, A-csoportos világbajnokságon is magára öltötte a címeres mezt, Kangyal Balázs bekkpárja volt a kieséssel végződött eseményen. A tavalyi idényt már a Volán második csapatában töltötte – térdsérülése miatt az osztrák bajnokságban, az EBEL-ben szereplő gárdába már nem tudta beverekedni magát -, a nyártól pedig az utánpótlásban edzősködik, az ifinél és az előkészítőnél tevékenykedik, a szakmai stáb tagjaként.

Szülei továbbra is Poprádon élnek, valamint első házasságából született 16 éves fia, Dávid is, aki nem a jeges sportot, hanem a kosárlabdát választotta, de már szakított vele. Ondrejcik Magyarországon új családot alapított, kislánya, Zoé egy hónapos.

– Többször voltam a szlovák válogatott keretében, három alkalommal, kisebb nemzetközi tornán jégre is léptem, de arra nem volt esély, hogy világversenyen bemutatkozzam. Ha jött a vb, oda a hazai bajnokságban játszók már nem utaztak, a tengerentúlon, illetve a komolyabb, európai ligákban szereplők jutottak szóhoz, ami érthető is volt. Nem véletlenül jutottak ki Kanadába, vagy az Egyesült Államokba. A magyar válogatottban sem véletlenül az EBEL-ben szereplők öltik magukra a címeres mezt, nem azok, akik a MOL Ligában bizonyítanak, ugyanis az más szint, mint az osztrák pontvadászat. Kilenc évvel ezelőtt az anyagi gondok elhatalmasodtak Poprádon, egy menedzser barátom segítségével kerültem Fehérvárra. Akkoriban nem gondoltam, hogy később ez lesz az otthonom. Rendszeresen jártam haza, évekkel ezelőtt nem 450 forintba került egy liter üzemanyag, ráadásul szerény a magyar bajnokság, kevés játéknappal, hetente látogathattam Szlovákiába. Azóta nagyot változott a világ, bár nem hokizom, hanem edzősködöm, mégis évente kétszer jutok haza, a szülővárosomba. Bár, a haza szót, most már Fehérvár jelenti. Pár éve sportoltam itt, amikor az egyik hétvégén, Poprádon végigsétáltam a főutcán, s nem ismertem senkit, nem találkoztam egyetlen ismerőssel. Akkor gondoltam, hogy én már nem ide tartozom – mondja Ondrejcik.

Természetesen figyeli a szlovák jégkorong eseményeit. A HK Poprádban a régi játszótársak közül Arne Kroták, Miroslav Skovira ma is szerepel, valamint néhány fiatalabb hokis, akik akkora felnőtt egyletben kezdték pályafutásukat, amikor Ondrejcik már javában az első keret tagjának számított.

 

Mostanság kis túlzással minden napra jut komoly hokimeccs a 80 ezres városban, ugyanis a nyártól az orosz-cseh befektetői csoport által működtetett LEV Poprad is itt vívja meccseit, a világ második legerősebb, oroszok által irányított bajnokságában.

– Már egy évvel korábban is felmerült, hogy KHL-es csapat lesz Poprádon, de 2010-ben a szlovák szövetség még közbeszólt. Viszont idény nyáron már nem volt akadálya az új csapat létrejöttének. Az egész csapat Poprádon tréningezik, vívja hazai összecsapásait, mindössze egy euróért bérlik a pályát. Viszont a külföldi befektetők vállalták, hogy finanszírozzák az edzőpálya építését. A helyiek szeretik a csapatot, a KHL-es mérkőzések újdonságot jelentenek. Nem kezdtek túl jól, de aztán összekapták magukat, gyakorlatilag telt ház előtt vívják meccseiket. Ugyan a szlovák bajnokságban is szerepelnek világsztárok, de a kontinentális ligában még több, nagyon sok orosz, cseh, svéd, finn korongozó. A LEV négy mérkőzést vív otthon, aztán négyet idegenben. Aki szereti a hokit, márpedig a városban nagyon sokan így vannak ezzel, azok új szórakozásra leltek. A két egylet jól megfér egymással, a HK találkozóira is sokan kíváncsiak, viszont a LEV összecsapásaira még többen, a KHL-nek nagy a vonzereje.

A külföldi befektetők választása azért esett a Tátrára, mert nagyon szép helyen fekszik, a jégpálya mellett elegáns aquapark, futballpálya, teniszcentrum található, valamint a városnak modern reptere van, ez pedig alapfeltétele a KHL-es szereplésnek. Poprad téli paradicsomnak számít, egy évtizede nem véletlenül kacérkodtak a gondolattal a városi vezetők, hogy pályáznak téli olimpiai megrendezésére. Végül nem kandidáltak, viszont a jelentős fejlesztéseknek köszönhetően a település tovább modernizálódott. Minden jel arra mutat, a LEV orosz és cseh tulajdonosai hosszabb távra terveznek. A három éve már felújított jégcsarnokban a nyáron komoly átépítések történtek, ultramodern VIP-páholyokat adtak át, a közeljövőben újabb átalakításokat terveznek, a tervek szerint futurisztikus tetőt kap, s belül is várhatóak átalakítások. A hoki magyar szerelmesei, akik nem jutnak el a Magas-Tátrába, a Sport TV jóvoltából követhetik nyomon a kontinens legnívósabb bajnokságának eseményeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik