Sport

Tsonga búcsúztatta Nadalt

Jo-Wilfried Tsonga három szettben győzte le Rafael Nadalt az ATP-vb B csoportjának csütörtök esti ki-ki meccsén.

Már korábban eldőlt, hogy a veretlen Roger Federer első helyen jut tovább a B jelű négyesből. A másik elődöntőt érő helyért csapott össze Rafael Nadal és Jo-Wilfried Tsonga a csoport zárómeccsén, csütörtökön este.

A komoly téttel bíró, rendkívül izgalmas és szórakoztató mérkőzést mindketten jól kezdték. A szoros első játszmában megingathatatlanul adogattak, Nadalnak bréklabdája sem volt, Tsonga a negyedik játékon belül kettőt elrontott, így a döntés a rövidítésre maradt.

A tie-breakben a hatodik kiemelt francia ugyan ütött egy kettős hibát az elején, de 2-2-es állást követően minden apró momentum neki kedvezett, öt pontot nyert zsinórban, és megérdemelten vitte el a bő egy órás első szettet.

Az első szett rövidítése:

A második felvonás ugyanabban a kerékvágásban haladt tovább. Határozott és hatékony adogatások, parádés pontok követték egymást. A hajrában azonban Tsongánál váratlan rövidzárlat állt be, hasonló, mint Federer ellen, a vb első mérkőzésén. 5-4-es hátrányban képtelen volt ugyanolyan lehengerlő játékot nyújtani, mint addig. Végül két csúnya tenyeres rontással Nadalnak ajándékozta az ötvenöt perces második szettet.

A második játszma végjátéka:

A döntő játszmában viszont már egyértelműen Tsonga dominált. Stabil 200 km/óra körüli adogatásaira, megalkuvást nem tűrő támadójátékára, ejtett röptéire és látványos lecsapásaira nem érkezett válasz a háló túloldaláról. A szett elején és közepén is nagyon simán brékelte Nadalt, és bár 5-2-nél nem tudta kiszerválni a mérkőzést, a következő fogadógame-ben könnyű kézzel kockáztathatott. Semmire vette el a kissé megtört mallorcai adogatását.

Nadal utolsó játéka az idei vb-n, megnyert pont nélkül:

A Barclays ATP World Tour Finals elődöntőjében három éve nem járt francia játékos, utoljára Gilles Simon hajtotta végre ezt a bravúrt 2008-ban. Tsonga ellenfele a legjobb négy között a FerrerBerdychDjokovic trió egyike lesz.

Rafa szezonja sem ér véget egyelőre: jövő héten Argentína ellen vezeti hazája válogatottját a Davis Kupa fináléjában.

Eredmények – ATP-vb, London (2,227 millió font), 3. csoportkör
B-csoport:
Roger Federer (svájci, 4.) – Mardy Fish (amerikai, 8.) 6-1, 3-6, 6-3
Jo-Wilfried Tsonga (francia, 6.) – Rafael Nadal (spanyol, 2.) 7-6, 4-6, 6-3
A csoport végeredménye:
Roger Federer 3-0, Jo-Wilfried Tsonga 2-1, Rafael Nadal 1-2, Mardy Fish 0-3
Pénteki program, Digi Sport (ÉLŐ):
15:15-től:
Novak Djokovic (szerb, 1.) – Janko Tipsarevic (szerb, 9.)
21:15-től:
David Ferrer (spanyol, 5.) – Tomas Berdych (cseh, 7.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik