Sport

Könyv a fehérvári hokiról

A tervek szerint december közepén, az ünnepek előtt kerül a boltokba a fehérvári jégkorong történetét feldolgozó könyv.

A Török László által íródó kötet címe: Egy álomból csapat lett. Az ismert sportriporternél jobban kevesen ismerik a szakosztály múltját, lévén három évtizeddel ezelőtt, a Székesfehérvári Volán alakulását követően technikai vezetőként dolgozott az egyletnél, később szegődött főállásban a Magyar Rádió sportszerkesztőségébe.

“Miközben a 60-as években a fővárosban sorra szűntek meg a hokiklubok, gyors egymásutánban a Spartacus, a Postás és az Építők, rendkívül örömteli eseménynek számított, hogy a KSI végzős növendékeiből verbuvált Budapesti Volán 1970-ben megkezdte működését.

Ez volt a jogelődje a későbbi Székesfehérvári Volánnak, amely aztán hosszú éveken át Alba Volánként, jelenleg Sapa Fehérvár AV19-ként szerepel. A koronázó városba 1977-ben költözött a csapat, amelynek tagjai eleinte Budapesten tréningeztek, csak a bajnoki meccseiket vívták a frissen átadott fehérvári pályán. Ez volt a hőskor” – mondja Török László.

Kora ősszel kapott felkérést a könyv megírására, id. Ocskay Gábortól, valamint a sportklub és a szakosztály elöljáróitól. Az ismert riporterben öt évvel ezelőtt már felmerült egy ilyen mű megírása, ám akkor fontosabb dolgok következtek. A Volán megkezdte szereplését az EBEL-ben, ami hatalmas ugrásnak számított a hazai bajnoksághoz képest, Török László pedig súlyos betegség után a gyógyulással volt elfoglalva. Most minden összeállt.

“Az egyik legnépszerűbb hazai csapatsportág, a magyar hoki pápájának idősb Ocskay Gábort tartom, s ezzel nem vagyok egyedül. Egy teljes fejezet róla szól, ő épített ezt a klubot, három és fél évtizede kezdte a munkát. Neki nem csak a fehérvári, az egész magyar jégkorong rengeteget köszönhet. Persze, rajta kívül megszólalnak ismert, fehérvári hokis dinasztiák tagjai, korábbi és jelenlegi vezetők, a fő támogatók képviselői” – számol be a könyvről a riporter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik