Sport

Tíz érem, közte három arany a cél az olimpián

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke szerint 140 fős lehet a magyar küldöttség a londoni olimpián.

A MOB elnöke az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának szerdai ülésén beszélt a várakozásokról és tervekről.

Borkai Zsolt az olimpiai felkészüléssel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy eddig 10 sportágban 79 magyar versenyző szerzett londoni kvótát, majd hozzátette, ha minden a legkedvezőbben alakulna, még további 100 sportoló kvalifikálhatná magát.

„”Ezt természetesen nem várják el a versenyzőinktől, de a 140 fős csapatlétszámot elérhetőnek tartjuk. Bár a sportolói létszám csökkent idehaza, a magyar kluboknál folyó magas színvonalú szakmai munka garantálhatja a jó szereplést”” –-  fogalmazott Borkai, majd hozzátette, hogy Londonban a pekingi eredmény megismétlése, vagyis 10 érem, közte 3 arany megszerzése, a nemzetek rangsorában pedig a 20. hely elérése a cél.

Borkai arról is beszélt: a MOB a magyar sportolók tiszta versenyzését is kiemelten fontosnak tartja, ezért idén több mint 900 doppingvizsgálatot tartottak a kerettagoknál, és jövőre minden kiutazó versenyzőt legalább háromszor fognak még ellenőrizni, ugyanakkor elismerte, hogy a doppingmentességet 100 százalékig még így sem lehet garantálni.


Gömöri Zsolt,
a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke arról beszélt, hogy sokkal kedvezőbb körülmények között tudnak készülni Londonra, mint négy évvel ezelőtt Pekingre, ám a paralimpikonok megfelelő sportegészségügyi és a sporttudományos hátterének megteremtése terén még bőven van teendő, figyelembe véve a hatalmas fejlődést, például azt, hogy az 50 méteres gyorsúszásban 10 év alatt kilenc másodpercet javult a világcsúcs.

Hozzátette: Londonban szeretnék túlszárnyalni a pekingi eredményüket, s az akkori öttel szemben most hét érem megszerzését tűzték ki célul. A problémák kapcsán viszont megemlítette, hogy a paralimpiára készülő magyar versenyzők között vannak alultápláltak, akad például olyan, aki naponta mindössze három szál virslit és két zsömlét eszik. Kérte a bizottságot, hogy a kiemelkedően magas olimpiai jutalmazás helyett inkább a versenyzők felkészülésének komolyabb mértékű támogatására irányítsák a forrásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik